„Detectivii Climei” și-au prezentat rezultatele cercetărilor privind producerea tornadelor la Dej

Se pot produce tornade la Dej? Din nefericire, s-ar părea că DA. Cel puțin, la această concluzie au ajuns „Cercetătorii Tornadelor” (Tornadoes Researchers), respectiv, o echipă formată din 6 elevi din clasa a VII-a C, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Dej, care participă la proiectul internațional “Detectivii Climei”, lansat de Agenția Spațială Europeană. Echipa, formată din Vlad Cîmpean, Miriam Füstös, Beatriz Morariu, Raul Sătmar, Denisa Szakacs și Alexandru Țucui, este coordonată de profesoarele Daniela Țîra și Lucia Săplăcan.

Proiectul ESA „Climate Detectives” a luat startul la începutul lunii octombrie 2018 și se încheie la finele acestui an școlar, în 17 mai. Elevii participanți la proiect au fost invitați să identifice o problemă climatologică prin observarea mediului înconjurător local, având sarcina să o investigheze pe post de „detectivi ai climei” prin folosirea imaginilor de satelit sau prin efectuarea unor măsurători locale. Pe baza rezultatelor, echipele pot propune soluții pentru monitorizarea acestor probleme sau pentru conștientizarea publicului. În colaborare cu birourile ESERO, la faze cheie ale proiectului, experți din domeniul observației Terrei și al climei au acordat sprijin echipelor prin oferirea de feedback. Toate echipele participante își vor împărtăși rezultatele prin intermediul unei pagini de web.

În acest context, echipa detectivilor dejeni și-a îndreptat atenția asupra unor fenomene extreme care s-au produs în zona Dej, culminând cu o puternică furtună, în septembrie 2017. Astfel, după o temeinică documentare asupra fenomenelor meteorologice (furtuni, tornade, uragane), cu impact devastator asupra comunităților locale, elevii au trecut la monitorizarea condițiilor care duc la apariția acestora. În perioada 15 ianuarie – 12 aprilie, în fiecare zi, la ora 16:00, echipa a făcut măsurători meteorologice complexe, rezultatele obținute fiind comparate cu datele procesate de Stația de Meteorologie din Dej. Măsurarea variabilelor meteorologice, care mai sunt denumite și parametri meteorologici, este esențială pentru cunoașterea și prognozarea unor fenomene climatologice. Totodată, în paralel cu activitatea de monitorizare, echipa a cercetat cu atenție presa locală și națională pentru a identifica eventualele anomalii meteorologice semnalate în ultimii 100 de ani. Cu acest prilej, elevii au aflat că pe teritoriul țării noastre tornadele au fost semnalate relativ frecvent în diferite zone, iar după 2013, chiar dacă s-au manifestat răzleț, ele au crescut în intensitate și putere de distrugere. Iar concluzia finală și logică a cercetării a fost că DA, este posibilă producerea unor tornade și la Dej.

Realizarea unor materiale informative și de promovare a proiectului (afiș, pliante, logo, tricouri imprimate), participarea la un web-binar, precum și diseminarea rezultatelor obținute de echipa detectivilor climei a constituit un alt set de activități derulate, acestea fiind prezentate săptămâna trecută elevilor Școlii „Mihai Eminescu”. Prilej cu care echipa a primit, pe merit, felicitări din partea prof. Gabriela Ciobanu, 22directorul școlii. La rândul ei, echipa de proiect a mulțumit pentru sprijinul de care s-a bucurat din partea conducerii instituției, profesorilor Simona Precup Rednic și Nora Bodea, implicați în proiect, și, nu în ultimul rând, meteorologului Ileana Moldovan.

Dacă proiectul, așa cum și-a propus, are ca scop dezvoltarea și aprofundarea cunoștințelor STEM  (știință, tehnologie, inginerie și matematică) ale elevilor, stimularea creativității și a gândirii critice și diversificarea cunoștințele lor despre problemele climatice și de a le schimba în mod pozitiv atitudinile care pot influența această temă, atunci, cu siguranță, „Cercetătorii Tornadelor” din Dej au făcut față cu brio acestor deziderate. Felicitări!

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie