Despre politicieni și bun simţ

Pe vremuri, adică înainte de ’89, pe holurile întreprinderilor de la noi exista un aşa-zis “panou de onoare”, unde erau afişate fotografiile “fruntaşilor în producţie”, însoţite de un mic text explicativo-mobilizator – o chestie penibilă care a mai funcţionat poate până prin anii ’60, dar de care, mai apoi, era sătulă cam toată lumea, inclusiv “fruntaşii”. Însă, alături de panoul cu pricina, mai era atârnat încă unul, cu inscripţia “Nu faceţi ca ei!”. În vitrina cu pricina figura ba Costel, care nu purta ochelari de protecţie când lucra la stung, ba Ionel, care venea băut la slujbă – mă rog, cam aşa ceva.
Fiindcă tot a fost ieri Ziua Internaţională a Bunului Simţ, să ne imaginăm că am putea atârna două astfel de panouri pe holul Parlamentului: unul cu titlul “politicieni cu bun simţ”, celălalt cu vechiul îndemn “Nu faceţi ca ei!”. Poate găsiţi dumneavoastră pe cineva de pus în prima vitrină, că eu unul nu sunt capabil. Dar, în a doua… A doua ar fi plină de fotografiile color a tot felul de personaje denumite generic “oameni politici”.
Să ne amintim doar de zicerile grobiene din Parlament ale lui Nicolae Bacalbaşa, or despre cugetările belicoase ale lui Codrin Ştefănescu sau despre ce spunea Andreea Paul, fostă şi Vass, care şi-a ocupat un loc în istorie prin declaraţia conform căreia a născut (să-i trăiască!) într-o zi de sîmbătă, pentru ca să poată merge, plină de abnegaţie, lunea, la servici. Or, dacă preferaţi persoane cu funcţii ministeriale, să ne amintim de Olguţa Vasilescu, care propunea deduceri personale pentru mers la săli de fitness, dar pentru care, citez, “dublarea salariilor nu înseamnă automat o creştere cu sută la sută a salariului”. La loc de frunte ar figura şi portretul doamnei Ecaterina Andronescu, care emitea tot felul de ordine, dintre care, unul mai recent, dădea peste cap calendarul de admitere în liceu, sau imaginea lui Bogdan Matei, care, pe vremea când ocupa portofoliului de la Sport, s-a găsit să o jignească pe Facebook pe fosta campioană Corina Ungureanu. Despre primul-ministru demis Viorcia Dăncilă sunt prea multe de zis – nu ne ajunge spaţiul. Iar dacă doriţi o “fotografie de grup”, eu aş propune-o pe cea a întregului Birou Permanent al PSD,
continuare în pagina a 5-a
Despre politicieni si bun simţ
urmare din pagina 1
care, sub atenta îndrumare a lui Liviu Dragnea (culmea!, era cât pe ce să-l uit) a decis că instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul diasporei din 10 august.
Şi totuşi, poate că m-am grăbit. Poate că deputatul Pavel Popescu (trag nădejde să nu fi făcut şi el vreo tâmpenie) ar merita să ajungă în cealaltă vitrină pentru următoarea propunere, făcută pe la începutul anului trecut: „Stimaţi colegi, vă propun tuturor un amendament ad-hoc prin care să suplimentăm bugetul Camerei Deputaţilor cu o sumă care credeţi dumneavoastră de cuvinţă pentru înfiinţarea unui cabinet de psihiatrie de urgenţă. Sincer, ne va ajuta.”
Oare mai trebuie spus că propunerea nu a ajuns nici măcar să fie votată?

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Despre politicieni și bun simţ

  1. Agenteur X-7

    George W.Bush ,președinte al SUA,spunea deseori lucruri trăsnite.
    ,,Noi am alocat pentru acest proiect 150 milioane dolari ,din care jumătate.adica 100 de milioane, au fost deja cheltuite,,

  2. Călin

    Panou de onoare am văzut şi-n occident, e drept în multinaționale, „hall of fame” parcă.
    Dacă mai pun la socoteală pregătirea* vizitelor grangurilor mari la cutare sucursală, comunişti au avut de unde învăța.
    Poate comunismul n-a fost decît măna de lucru ieftină a capitaliştilor. Numai aşa are noimă transferul de tehnologie şi alte ajutoare către URSS la începuturi. China nu pare-a fi decît URSS reloaded pe steroizi.

    *curățenie, vopsit, protocol, plantat samd