Dej: Şcoala Artelor, ediţia a III-a

Scoala-Artelor-1Sala festivă a Primăriei Dej a fost miercuri, 11 mai, gazda celei de a III-a ediţii a „Şcolii Artelor Dejene”, un excelent spectacol de final de an, prezentat de cursanţii secţiei externe Dej a Şcolii Scoala-Artelor-5Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj. Un spectacol care ar fi meritat un public pe măsură.

Astfel, urmare a colaborării instituţionale dintre Consiliul Judeţean Cluj, Primăria şi Consiliul Local Dej, Centrul Cultural „Arta” – Casa de Cultură „George Coşbuc” Dej, pe scenă au evoluat cursanţii secţiilor: muzică populară (coordonator: Felix Gălan, corepetitor: Emil Mihaiu), iniţiere fanfară Scoala-Artelor-2(coordonator: Vasile Sima Minea) şi actorie (coordonator: expert Petre Băcioiu).

Spectacolul, prezentat de Mariana Reman, a fost deschis de Marius Moldovan, directorul adjunct al Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, după care a urmat un fragment din „Coana Chiriţa”, adaptare de Petre Băcioiu după piesa omonimă a lui Alecsandri. Fragmentul interpretat de Mariana Reman (Chiriţa) şi Lorena Centea (Luluţa) a fost îndelung aplaudat, prestaţia celor două artiste fiind o plăcută surpriză pentru publicul dejean. Aşa cum o surpriză, acoperită de aplauze, a fost şi evoluţia Scoala-Artelor-4cursanţilor anului III de muzică populară: Ovidiu Ciubăncan, Loredana Prodan, Raluca Isciuc, Diana Cupşa, Alexandru Blăjan, Mixandra Dan şi surorile Camelia şi Diana Rodilă. Lor li s-au alăturat, într-un reuşit „colaj folcloric”, elevii anului II, respectiv, Daniela Benea, Ioana Moldovan, Lenuţa Danci, Daniela Blenche, Ionuţ Chiuzan şi Vlad Georgiu. Voci tinere, proaspete, cu un mare potenţial artistic, pe care coordonatorul secţiei de muzică populară, Felix Gălan, a reuşit să le valorifice şi să le îndrume spre succes. Acompaniamentul orchestral pentru partea folclorică a fost asigurat de taraful condus de Emil Mihaiu.

Seria surprizelor plăcute s-a încheiat cu mini-recitalul oferit de fanfara instruită de Vasile Sima Minea, Scoala-Artelor-3care a evoluat pe scenă sub bagheta dirijorală a Doinei Sima Minea. Instrumentişti tineri, talentaţi, care, fără îndoială, vor prelua în timp ştafeta fanfarei dejene şi a tradiţiei muzicii de promenadă, din care nu lipsesc niciodată marşurile militare, muzica de estradă sau cîntecele popular-instrumentale. O muzică iubită şi apreciată de public.

Felicitări tuturor pentru acest spectacol bine organizat şi felicitări Şcolii Populare de Arte, care prin proiectul „Şcoala Artelor” reuşeşte să treacă în revistă potenţialul cultural-artistic pe care îl au secţiile sale de educaţie permanentă, din municipiile judeţului Cluj.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie