Dej – New Delhi, via Adobe

La sfîrşitul lunii ianuarie, doamna Cornelia Platon, profesor de limba engleză la Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” din Dej, a participat la workshopul de instruire Adobe Youth Voices Lead Educator Training, desfăşurat la New Delhi, India, la invitaţia Fundaţiei Adobe, organizatoarea evenimentului, alături de Fundaţia Americano-Indiană şi Centrul de Dezvoltare Educaţională din Stale Unite. Invitaţia i-a fost adresată ca urmare a prezentării în cadrul Conferinţei Educaţiei Globale online, a modului în care, ca manager al programului AYV în România, a implementat, cu succes, programul în ţara noastră, cu precădere la nivelul municipiului Bucureşti, în concordanţă cu obiectivele şi principiile acestuia.

Workshopul, desfăşurat la sediul Adobe Systems din New Delhi, a reunit profesori din 11 ţări (din cele 50 în care se derulează programul), respectiv, din Egipt, India, Indonezia, Kazakstan, Nepal, România, Rusia, Timorul de Est, Tailanda, Uganda şi Vietnam, instructorii fiind de la Fundaţia Americano-Indiană din New Delhi, Centrul de Dezvoltare Educaţională din Statele Unite şi Adobe System Noida, New Delhi. Temele abordate s-au referit la: folosirea mediei în dezvoltarea gîndirii critice; conştientizarea şi transmiterea mesajului tinerilor comunităţii; tehnici de pre-producţie (mergînd de la o idee la un proiect, facilitarea transmiterii ideilor tinerilor); dezvoltarea creativităţii, lucrînd cu uneltele care să avanseze viziunea tinerilor; identificarea problemelor (explorarea problemelor de interes pentru tineri).

„Participanţii au fost împărţiţi pe grupe de lucru, fiecare grupă avînd ca sarcină abordarea uneia dintre temele menţionate mai sus. Programul a fost respectat cu stricteţe, lucrîndu-se de dimineaţa pînă seara, iar după masa de seară s-au desfăşurat, în sala de conferinţe a hotelului, prezentări de filme realizate de elevi. Fiecare grupă a avut de făcut un proiect pe o temă din cele cinci şi a avut de realizat un produs media care să reflecte tema abordată. Am lucrat cu echipamente şi softuri puse la dispoziţia noastră de Adobe Systems şi cu inginerii dezvoltatori de programe şi softuri, experienţă unică atît pentru noi, cît şi pentru ei. De asemenea, am vizitat trei şcoli în care s-a implementat cu succes programul din 2006, o şcoală normală, o şcoală cu elevi cu nevoi speciale (deficienţe fizico-motorii) şi o şcoală cu elevi orfani. Am rămas impresionată de felul în care, în pofida condiţiilor şi problemelor existente, elevii din cele trei şcoli au reuşit să înveţe să folosească softurile Premiere Elements şi Photoshop, să creeze produse media excelente şi să abordeze teme de real interes pentru tineri, pe care să le ilustreze în filmuleţe de scurt metraj create de ei” – a declarat prof. Cornelia Platon.

„Am învăţat foarte multe lucruri utile, pe care le voi aplica în activitatea mea didactică, atît la orele de limba engleză cît şi în cadrul opţionalului (CDŞ) Proiecte colaborative online, sau în cadrul activităţilor extraşcolare” a mai spus Cornelia Platon.

Ca program educaţional filantropic, Adobe Youth Voices, lansat şi dezvoltat de Fundaţia Adobe, îşi propune să familiarizeze tineri de pe tot globul cu folosirea noilor tehnologii pentru a explora şi exprima propriile perspective asupra unor probleme care au impact asupra lor şi asupra comunităţilor din care fac parte. Totul este „creativitate cu scop” – împărtăşită unei audienţe locale sau globale -, prin care tinerii îşi dezvoltă deprinderi şi competenţe valoroase, capabile să le asigure succesul în viitor.

Din anul 2006, peste 76.000 de tineri şi 4000 de educatori din 50 de ţări s-au angajat în programul Adobe Youth Voices, dezvoltînd conţinuturi originale, uneori provocatoare, legate de violenţa domestică, degradarea mediului, consecinţele războiului, discriminarea de orice fel sau alte subiecte de interes pentru tineri. De asemenea, prin Adobe Youth Voices, educatorii şi tinerii au acces cu uşurinţă la instruire valoroasă, mentorat, colaboare online, materiale educaţionale folositoare, expoziţii şi donaţii de software de la Adobe.

M. V.

Articole din aceeasi categorie