Dej: Franthousiasme, ediția 2018

Festivalul de Teatru Francofon pentru Copii – FRANTHOUSIASME reunește în fiecare an, la Dej, elevi-artiști și profesori-coordonatori, într-un veritabil „maraton teatral” menit să demonstreze că procesul de predare a unei limbi străine poate fi mai atrăgător și mai eficient apelând la un text dramatic, la „redescoperirea ludicului” ca metodă de învățare.

Organizat de Primăria Dej, în parteneriat cu Centrul Cultural „Arta”, Inspectoratul școlar Județean Cluj, Institutul Francez Cluj și instituțiile școlare dejene – Clubul Copiilor, Școala „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, festivalul, desfășurat în perioada 26-29 aprilie, s-a bucurat de participarea a 14 trupe de teatru din județele Cluj, Sălaj, Suceava și Vâlcea. Franthousiasme – ediția a 14-a, s-a deschis oficial cu „Imnul festivalului”, interpretat de Corala „Les Franthousiastes” și alocuțiunile rostite de primarul Costan Morar, Xavier Leroux, directorul Institutului Francez din Cluj și oaspeții sosiți din Beauvais, Franța. A urmat un „Spectacol de Gală” susținut de artiștii Centrului Cultural „Arta”, respectiv, Trupa de teatru „Arlequin”, cu un fragment din „Burghezul gentilom” de Moliere, Corala „Armonia” și Ansamblul folcloric „Someșana”, împreună cu soliștii Alexandra Moldovan și Vlad Georgiu. Prezentator și animator al spectacolului: prof. Lucian Iosip, directorul festivalului. Tot în prima zi a avut loc și vernisarea expoziției-concurs „Franța văzută prin imaginația copiilor”, un proiect inițiat de Clubul Copiilor și coordonat de prof. dr. Loredana Tomșa.

Deoarece la edițiile precedente, juriul și organizatorii au decis ca festivalul să fie mai puțin o competiție și mai mult „un spațiu al francofoniei și al prieteniei”, toate trupele au fost recompensate cu diplome de merit, fiecare diplomă evidențiind însă, în câteva cuvinte, acel ceva aparte, prin care o trupă se deosebește de alta. Iar trupele prezente pe scena festivalului și implicit pe podiumul „Galei de premiere” au fost: „Les Francousin” – Liceul „Justinian Marina” Băile Olănești, „Dromaderii nemulțumiți” – Școala „Teodor Stefanelli” Câmpulung Moldovenesc, „Les Blagueurs” – Liceul „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, „Franthousiastes” – Școala „M. Eminescu” Dej, „Arlequin” – Centrul Cultural „Arta” Dej, „Les Petits Joyeux” – Școala Gimnazială Nr. 1 Dej,  „Les Rigolos” – Clubul Copiilor Dej, „Intermezzo” – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, „Caracteres” – Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej, „Vistrian Roman” – Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” secția externă Dej, „Assentiment” – Liceul „O. Goga” Huedin, „Mise en scene” – Școala „Andrei Șaguna” Turda, „Vector in Fabula” – Școala „Teodor Murășanu” Turda și „Papillon” – Colegiul „Silvania” Zalău. Trupe, dintre care unele deja bine antrenate în limbaje performative, au prezentat o serie de spectacole foarte bune, cu actori care s-au pliat cu suplețe pe intențiile regizorale, apelând cu vervă la tușe caricaturale și ritm, demonstrând o bună înțelegere a textului și a viziunii generale. Actori care au reușit să se individualizeze și să acționeze, în același timp, unitar cu întreaga echipă.

Dacă trupele nu au avut parte de clasica ierarhizare, actorii, în schimb, au fost răsplătiți pentru prestația lor cu premii individuale și mențiuni (interpretare feminină și masculină), la secțiunile 12-14 ani și 15-18 ani. În urma deciziei juriului – David Crevet (președinte), Pascale Housty, Christian Mauguy, Nazim Touarigt și subsemnata – premiile pentru interpretare feminină la prima secțiune au fost: I – Myriam Fustos (Les Rigolos, Dej), II – Alexandra Russo (Mise en scene, Turda) și III – Larisa Dariciuc (Dromaderii nemulțumiți, Câmpulung Moldovenesc). La interpretare masculină, premiile pentru aceeași secțiune au fost acordate astfel: I – Daniel Nemethi (Vector in Fabula, Turda), II – Marian Vasilescu (Les Francousin, Olănești) și III – Cătălin Frențiu (Les Petits Joyeux, Dej).

La secțiunea liceeni, premiile de interpretare feminină au fost: I – Bianca Rus (Arlequin, Dej), II – Maria Berende (Caracteres, Dej) și III – Narcisa Radu (Caracteres, Dej), iar cele pentru interpretare masculină: I – Alex Țigoan (Arlequin/Intermezzo, Dej), II – Bogdan Hosu (Caracteres, Dej) și III – Mihai Gligan (Assentiment, Huedin).

Dat fiind că, din motive mai mult subiective decât obiective, juriul n-a ajuns la un consens în privința a două premii importante (Premiul Festivalului și Premiul Juriului), în mod regretabil, acestea nu s-au acordat la actuala ediție.

Oricum, dincolo de ce a plăcut sau nu a plăcut juriului, unora sau altora, toți tinerii și foarte tinerii actori merită felicitări pentru ceea ce fac, pentru felul cum s-au prezentat pe scenă și pentru pasiunea lor comună pentru teatru. Așa cum, felicitări se cuvin tuturor coordonatorilor de trupă, acei oameni minunați capabili să descătușeze energia și imaginația elevilor cu ajutorul unui text dramtic, și fără de care (repet mereu!), Franthousiasme, dar nici alte festivaluri pentru elevi și tineri, n-ar exista!

Nu în ultimul rând, un merit deosebit le revine profesorilor direct implicați în organizare: Vasile Țîra, directorul Clubului Copiilor Dej, prof. dr. Loredana Tomșa, directorul artistic al festivalului și, evident, neobositului director de festival, profesorul Lucian Iosip, cel care prin dragostea sa pentru limba și cultura franceză reușește an de an, într-un mod de-a dreptul miraculos, să perpetueze tradiția aceastei manifestări dedicate teatrului și francofoniei.

Și pentru că un festival mobilizează într-un fel sau altul întreaga comunitate, nu pot decât să apreciez, la modul laudativ, pe toți cei care s-au implicat în reușita acestui proiect: primarul Costan Morar, pilonul de bază al festivalului, Consiliul local, parteneri, sponsori și mass media. Toți s-au străduit să asigure succesul cuvenit evenimentului, iar oaspeților, o ședere cât mai plăcută în Dej.

Magdalena Vaida

Articole din aceeasi categorie