De ce trebuie să merg la vot?

Intervenția subsemnatului nu este despre politică, la care mărturisesc, din nou nou, că nu mă pricep. Nu este nici despre partide și cu atât mai puțin despre „catindanți”. Nici măcar despre trădători și (sau) patriotarzi. Nu vreau să invoc nici spiritul civic, ci numai să atrag atenția asupra exercițiului democratic pe care trebuie să-l exercităm. Votul nu e un drept, ci o obligație morală.

Așadar, pentru o viață sănătoasă faceți mișcare până la secția de votare. Alegerile pentru europarlamentare bat la ușă și parcă numai astăzi nu e 26 mai, când ar trebui să ne exercităm dreptul la vot, garantat de Constituție, respectiv de articolul 26. Vreau să cred și nu aștept ca lumea să fie în asentimentul meu, că pe 26 mai nu vom vota împotriva PSD și pentru demiterea guvernului PSD. Nu vreau să votez fiindcă unii cred că România merită mai mult, alții viseasă să fim uniți în Europa, în vreme ce o seamă pozează în mândri fiindcă suntem europeni. Ok, de ce trebuie să merg la vot? Președintele Iohannis nu m-a convins cu afirmația „să dăm o lecție pesediștilor”. Votez pentru ceva sau împotriva cuiva, aceasta este întrebarea?

Sincer, mă lasă rece faptul că unele „vedete” autohtone fac ce fac ca să scoată lumea la vot, după cum nu îmbrățișez nici pasivitatea unora, nu puțini la număr, care strigă în gura mare că nu merg la vot fiindcă oricum nu se schimbă nimic. Mie îmi pare vecină cu afirmația nu mă spăl pe dinți fiindcă oricum nu mă pup cu nimeni. Dar eu zic că tocmai de aia nu se înghesuie nimeni, din pricina nespălatului pe dinți. Nu e mai puțin adevărat că și chestia cu „privilegiul” de a vota e fumată. Dragă cititorule, dacă vrei motive pentru care trebuie mergem la vot, iată numai unul: absența se traduce prin sintagma „nu-mi pasă”. Și dacă mie nu-mi pasă, atunci de ce le-ar păsa lor?

În fine, care este miza votul din 26 mai? Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.

Îngrijorător este faptul că la precedentele alegeri europarlamentare, doar 20% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce ne-a situat în coada clasamentului. Spre comparație, în Belgia, procentul aceleiași categorii la secțiile de votare a fost de 90%. Cum se explică această diferență? Tinerii nu sunt interesați de politică, li se pare inutil să voteze, nu sunt suficient informați. Cei mai mulți nici nu știu cu ce se ocupă Parlamentul European și unde își are acesta sediul. Acest articol este un ciot și nu are pretenția să-l influențeze pe cititor într-un fel sau altul. Și trebuie tratat ca un punct de vedere al autorului.

Articole din aceeasi categorie

5 Responses to De ce trebuie să merg la vot?

  1. Aiurel

    „Votez pentru ceva sau împotriva cuiva, aceasta este întrebarea?” probabil ar fi trebuit să aibă semnul interogativ aici: Votez pentru ceva sau împotriva cuiva? – aceasta este întrebarea. Pentru că mă întreb pentru ce votez, nu dacă aceasta-i întrebarea. După mintea mea…

  2. CassiopeiaSchedir

    friguroșii au menirea / să combată incălzirea ?

  3. JessicaDolcett

    manifestă spirit civic / nu sta fix, întins în living

  4. HeleneDesArbres

    trădători, patriotarzi ? / cu un șut trebe sa-i arzi !

  5. ThisCatHasClaws

    mergi urgent si da un vot / nu zi ca te doare-n cot !