Cursuri de instrumente muzicale la Gherla

În municipiul Gherla, fiecare toamnă înseamnă şi debutul în noul sezon muzical. Nu este vorba de vreo instituţie culturală sau şcoală de muzică (cu toate că aceste cursuri devin pe parcurs adevărate şcoli de muzică), ci de obişnuitele forme de instruire muzicală.

Zilele trecute a început noul an de învăţământ şi în cadrul Asociaţiei Culturale „Siminicul”, unde an de an la aceste cursuri participă în medie 14-16 tineri. În această toamnă, cel mai mic are 6 ani, ceea ce înseamnă că încă în clasa a I copiii fac cunoştinţă cu cinci instrumente, cel mai fecventat fiind cursul de vioară. Cursurile sunt conduse de maestrul Siminic Bob, care de peste 45 de ani coordonează activitatea de iniţiere în tainele muzicii în oraşul Gherla şi coordonează Ansamblul folcloric „Înfrăţirea” din localitate. Mulţi dintre elevii săi au absolvit între timp Liceul de Muzică din Cluj-Napoca sau chiar şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Periodic, cursanţii susţin concerte şi spectacole cu ocazia diferitelor evenimente culturale (cum sunt Zilele Municipiului Gherla sau Întâlnirea Fiilor Satului din împrejurimile municipiului Gherla). Unii dintre tineri fac parte şi din cunoscutul taraf „Lăutarii Ardeleni”. În această orchestră, iniţial trebuia să  cânte nu mai puţin de 100 (!) de instrumentişti din Gherla şi comunele vecine, dar a fost foarte greu să se adune la un loc atâţia muzicanţi. Totuşi, acum trei ani, pe mica scenă a Casei Municipale de Cultură Gherla, la înfiinţarea tarafului am numărat… 60 de instrumentişti, majoritatea violonişti. Care oraş în ţara noastră are atâţia lăutari la un loc?! Iată, unde funcţionează cursuri de iniţiere în instrumente muzicale, acolo şi rezultatele se văd.

În municipiul Gherla  mai există un curs de iniţiere în instrumente muzicale, condus de cunoscutul dirijor al Orchestrei de muzică populară „Ardealul”, Emil Mihaiu, un adevărat maestru şi un bun pedagog. El a înfiinţat recent şi minitaraful copiilor, o pepinieră a tarafului „Ardealul” de pe lângă Casa Municipală de Cultură.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie