Cultură şi civilizaţie la Liceul „Nicolae Bălcescu”

La sfîrşitul săptămînii trecute, la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj Napoca s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România”, la care a fost prezent din partea ÎŞJ Cluj, prof. Hadrian Arion, inspector de specialitate.

În urma deliberării juriului, locul I a revenit echipajului de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, cu proiectul „Pelerinajul la icoana făcătoare de minuni de la Nicula – expresie a comuniunii şi a credinţei”, realizat de eleviiGujan Mădălina Alexandra (clasa a IX-a F), Florian-Chinde Florin (clasa a XI-a A) şi Farcaş Marius Adrian (clasa a XI-a A), sub îndrumarea prof. Simona Cristina Albinetz şi prof. drd. Teodora-Ilinca Mureşanu.Pe următorul loc, la egalitate, s-au clasat echipajele de laLiceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca cu „Descîntece şi blesteme în nunta cu pom” şi Clubul Copiilor Dej, în colaborare cu Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” din Dej, cu „Strigarea peste sat în localitatea Jichişul de Jos, în timp ce locul III a revenit celor de la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Cîmpia Turzii cu proiectul „Pîinea noastră cea de toate zilele”.

Cunoscută ca una dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc, Mănăstirea Nicula (întemeiată în anul 1552) adăposteşte în incinta ei vestita „Icoană făcătoare de minuni a Maicii cu pruncul”. Pictată de preotul ortodox Luca din Iclod, în 1681, icoana avea să plîngă timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc în jurul anului 1700, atît pentru viaţa monahală, cît mai ales pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania. Din acest moment Maica Domnului a devenit nădejdea izbăvirii din robie, boli şi nevoi, credincioşii obişnuindu-se să vină în pelerinaj, an de an, pe jos, cu prapuri, cîntînd: „Am venit Măicuţă să ne mai vedem, să-ţi spunem necazul care-l mai avem”

Pelerinajul de a Nicula este una dintre principalele manifestări religioase din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Icoana Maicii Domnului reunind aici, în fiecare an, zeci de mii de pelerini. În preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, atît platoul pe care este construită mănăstirea cît şi pădurea ce o înconjoară se dovedesc a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi, clerici şi mireni, adunaţi să aducă cinstire Maicii Domnului. Pelerinii, fie că vin din apropierea mănăstirii, fie că vin de la mare depărtare, se întîlnesc cu emoţie în acest loc de înălţare spirituală. Avînd un fundament teologic, de jertfă, de pregătire pentru întîlnirea cu Dumnezeu, de sărbătoare, pelerinajul nu este un eveniment anacronic, ci constituie şi azi o formă de exprimare a credinţei, a evlaviei creştine, la fel de justificat ca în trecut. Pelerinajul reprezintă, pe lîngă experienţa duhovnicească personală a pelerinului, una dintre tradiţiile cele mai bine păstrate din tezaurul culturii şi spiritualităţii româneşti.

La sfîrşitul lunii mai, echipajul clasat pe primul loc va reprezenta judeţul nostru la etapa naţională a concursului „Cultură şi Civilizaţie în România”, care se va desfăşura tot la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Cluj.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie