Copiii cer Ministerului Educației condiții de siguranță pentru începerea școlii

Condiții igienico-sanitare optime, măsuri de distanțare socială în clase, prin suplimentarea spațiilor în care au loc cursurile școlare, asigurarea transportului spre școală pentru toți copiii în condiții de siguranță sanitară și mai ales alocarea de fonduri necesare – pentru ca dreptul tuturor copiilor la educație să fie respectat! -, pentru dotarea cu tablete, acces la internet și programe de educație virtuală – sunt câteva dintre solicitările pe care participanții la cea  de-a 20-a ediție a Forumului Național al Copiilor le-au transmis Ministerului Educației, într-o discuție informală care a avut loc online.

Peste 100 de copii din întreaga țară au participat la această ediție a Forumului, a cărui temă majoră a fost restabilirea dreptului la educație pentru toți copiii. Aceștia au prezentat autorităților o serie de recomandări pentru ca școlile să fie sigure pentru sănătatea lor și a profesorilor. În caz contrar, au propus varianta educației desfășurate online, cu condiția ca nici un copil să nu rămână în afara școlii, din motive de vulnerabilitate socio-economică. Totodată, au cerut programe școlare dedicate și consiliere psihologică pentru cei care au dificultăți în a se adapta la constrângerile educației online, dar și cursuri de pregătire pentru cadrele didactice.

Potrivit celor anunțate de inițiatorii evenimentului – Organizația Salvați Copiii România – participanții la Forum au cerut autorităților: repartizarea urgentă a fondurilor necesare pentru remedierea condițiilor din școli (în special în mediul rural) și crearea de mecanisme de raportare prin care elevii să poată sesiza problemele întâmpinate; condiții igienico-sanitare pentru ca atât copiii, cât și profesorii să fie protejați; cadre medicale în școli; asigurarea transportului spre școală pentru toți copiii, în condiții de siguranță sanitară; luarea în considerare a riscurilor din pauzele școlare; echipamente tehnice adecvate comunicării online pentru toți copiii; pregătirea profesorilor pentru a putea susține ore online și pentru folosirea platformelor digitale și, totodată, selectarea unui număr limitat de platforme (platforme unice pe școală); persoane cu pregătire în psihologie (consilierii școlari, psihologi, diriginți), pentru comunicarea dificultăților emoționale ori de relaționare.

„Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au reiterat, în cadrul întâlnirii cu copiii, că sistemul  este pregătit pentru trei scenarii de lucru: optimist (toți copiii la școală, în clase); hibrid/ mixt (prin rotație, participare în clase la școală și online); pesimist (școală doar online). Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au dat asigurări că vor asigura condiții igienico-sanitare în școli, pentru ca profesorii și copiii să fie protejați. Legat de costul pentru adaptarea la scenariile în care o parte sau toată școala se va desfășura online, autoritățile au amintit de achiziția a 250.000 de tablete pentru copiii din medii dezavantajate. Copiii participanți au atras atenția asupra faptului că există un număr mult mai mare de copii care ar avea nevoie de dispozitive și că nu ar trebui să se condiționeze distribuirea acestora doar la familiile cu venituri minime, pe bază de cerere, ci în urma unei analize de teren. Pentru completarea resurselor umane necesare pentru acordarea de sprijin emoțional copiilor, reprezentanții Ministerului Educației au precizat că vor fi angajați 3.600 de consilieri școlari” – informează Organizația Salvați Copiii.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie