Contraste – Contraste – Contraste

Tureniul a cerut stare de urgenţă pentru ridicarea vacilor moarte de pe păşune!?
În august 2016, Guvernul Cioloş emitea Ordonanţa nr. 24 Privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare  a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, act normativ care intra în vigoare în 2 septembrie 2016. Conform celor precizate în această ordonanţă, responsabilitatea sistemului de colectare, transport şi eliminare a acestor subproduse către unităţile abilitate cu neutralizarea revine Consiliilor judeţene, fiind prevăzute şi sancţiuni pecuniare pentru neîndeplinirea acestor obligaţii.
Din informaţiile obţinute din satul Ceanu Mic, aparţinând comunei Tureni, în ziua de trei mai, pe păşunea din marginea localităţii, se afla o vacă moartă, a doua în această primăvară. Femeia care a furnizat informaţia nu cunoştea cauza morţii bovinelor, în schimb era nedumerită că nimeni nu ridică animalele moarte.
Adresându-ne doamnei ing. Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni, am aflat de existenţa ordonanţei cu pricina şi ale cui sunt sarcinile de a ridica şi trimite către incinerare animalele moarte pe păşune, inclusiv de corespondenţa trimisă de administraţia comunei către Consiliul judeţean, în care se solicita ridicarea de urgenţă a cadavrelor, care deveneau focare de infecţie pentru populaţia şi animalele localităţii. Răspunsul a fost negativ, motivat de lipsa normelor metodologice de aplicare a OG nr. 24/2016, deşi acestea trebuiau emise în 90 de zile, adică 1 decembrie 2016.
A trebuit să cerem situaţie de urgenţă Instituţiei Prefectului pentru a ridica noi cadavrele, ne spunea primarul Daniela Mănăilă, deoarece vaca din imagine intrase în descompunere.
Iată, aşadar, o mostră de guvernare fără… norme metodologice, care pune presiune pe primarii unităţilor administrativ teritoriale, nevoiţi să cheltuie bani nealocaţi din buget, dar pe care Curtea de conturi îi poate imputa ordonatorului de credit.

Mizerabilul de la bordul Opelului Cj-20-CVG face semne obscene…
Mulţi ciudaţi vezi pe drumurile publice, în traficul cotidian. Unii îşi scot picioarele pe geamuri, alţii şi le aşează pe bord sau îşi scot bustul şi mâinile să se răcorească în timpul mersului, ca să nu mai amintim de vorbitul la telefon, fumatul la volan şi aruncarea chiştoacelor şi hârtiilor pe trama stradală.
Ba mai mult, pe sufocantul traseu Cluj-Napoca – Floreşti, unde pui mii de frâne, consumi combustibil cu care poţi ajunge în Apuseni sau la Huedin, mai ai surpriza să-ţi vină în spate un  nesimţit care-ţi face semn cu farurile să tragi în… şanţ, pentru a-i face lui loc să depăşească. Am păţit-o zilele trecute, seara, când traficul dinspre Floreşti spre Cluj-Napoca era mai relaxat, putând să ating viteza de vreo 58 km/h în zona unităţii militare, timp în care cel de la volanul Opelului CJ-20-CVG mă tot… ameninţa cu faza lungă. După ce am putut să-i las culoarul liber pentru depăşire, şi-a arătat nesimţirea şi  lipsa celor şapte ani de acasă, arătându-ne celebrele semne obscene cu degetul…
Transcriem comportamentul acestui conducător auto în speranţa că fraţii, părinţii, colegii sau prietenii lui, care citesc această notă, să-l sfătuiască să-şi completeze lacunele în cultură şi să-i reamintească că trebuie să înveţe regulile conduitei pe şosele, eventual la fără frecvenţă, că şcoala i-a fost de prisos!
Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie