Contraste

Cine sunt mâzgălitorii pereţilor?
Stai şi te cruceşti când vezi centrul cetăţii culturale transilvane mâzgălit de netrebnici care îşi descarcă sprayurile sfidător pe toate zidurile şi faţadele clădirilor istorice sau nai recent ridicate în municipiul Cluj-Napoca. Realmente, am văzut  turişti străini care-şi făceau cruce şi fotografiau pe strada Regele Ferdinand acele desene aberante ale postacilor, creaţii nocturne ale minţilor lor bolnave, certate cu frumosul ambiental şi cu arhitectura istorică a metropolei. Ziduri nevinovate suportă mizeria unor puşlamale care murdăresc clădiri proaspăt igienizate, porţi, panouri, tablouri electrice şi chiar pubele de gunoi. Aici am putea avea şi o explicaţie: gunoi la gunoi…trage.
E greu să mai găseşti o clădire prin zona centrală care să nu fie marcată cu aceste mâzgălituri, care, de altfel, nu lipsesc nici din cartiere. Cine are răbdare, poate da o raită pe străzile Bolyai, David Ferenc, Brassai Samuel, Frederic Joliot Curie, Samuil Micu, aceasta ca să dăm doar câteva exemple, şi se poate convinge că nicio clădire nu a rămas neatinsă de aceşti psihopaţi…, care se cred  pictori.
În zona Mărăşti, o femeie în vârstă, care a economisit vreo trei ani din pensie ca să-şi poată zugrăvi faţada locuinţei pentru a scăpa de sancţiunea municipalităţii, plângea când a văzut ce au desenat aceşti nemernici sub geamurile casei.
Pe unele  imobile sunt montate camere video, dar cui folosesc, când şi pe clădirea din faţa Poliţiei Judeţene, aceşti graficieni tenebroşi şi-au inscripţionat operele?

800 de pachete pentru vârsta a treia
Conform practicii ultimilor ani, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor, care are ca lider pe juristul Ioan Constantinescu, a găsit resurse financiare şi în acest ajun de sărbători Pascale pentru a sprijini pensionarii cu venituri mici, astfel încât şi aceştia să se bucure de marea sărbătoare a Învierii Domnului.
Din surse proprii, asociaţia a achiziţionat făină pentru cozonaci, zahăr, ulei şi vopsea pentru ouă, acestea din urmă, în număr de 5000 de bucăţi fiind oferite gratuit de ONCOS, societate ce dovedeşte o mare generozitate faţă de populaţia nevoiaşă de vârsta a treia. O societate care produce ouă şi carne de pui în sistem gospodăresc, iar produsele de panificaţie şi patiserie oferite consumatorilor în tot timpul anului sunt toate realizate  după reţetele tradiţionale ale gospodinelor care ne-au crescut.
Parte din cele 800 de pachete au fost  transportate de societatea ONCOS la destinaţiile din Dezmir, Apahida şi Sânnicoara, iar în Cluj-Napoca pachetele au fost ridicate de la sediul asociaţiei, care se ocupă cu reală solicitudine de membrii săi, ce au bugete aproape simbolice.

La unele supermarketuri, preţurile de raft nu corespund cu cele de la casă!?
Am crezut că doar eu sunt ghinionistul, când într-una din săptămânile trecute, am luat de pe raftul magazinului Profi- Gilău un carton cu bere ce se  prezenta cu 12,50 lei, iar la casierie a trebuit să scot din portmoneu 15 lei. Casiera a dat din umeri, cum că a fi nevinovată, iar o altă doamnă, cu o voce mai… împăciuitoare, m-a dojenit spunând că se vor tranşa lucrurile schimbând preţul la raft.
Acum, în Săptămâna Patimilor, dar şi a marilor cumpărături, la Kaufland Mănăştur, prietenul meu, M. Mihai, a intrat să ia două buchete de flori pentru a le duce la mormântul fiului său, victimă a unui accident de circulaţie. Pe raft, preţul buchetului de crizanteme, redus de la 29,99 lei  la 23 lei (după cum se vede şi în imagine), nu a fost operat şi în programul casei electronice, rămânând la cifra iniţială. Desigur, ca şi la Profi, discuţiile dintre raft şi casierie au fost inutile, cumpărătorul fiind obligat să achite suma cerută de casă.
Aceste şiretlicuri comerciale, care nu sunt puţine, se pun pe seama erorilor umane. Dar de ce doar cu plusuri şi nicidecum în minusuri, se întreabă cei purtaţi între rafturi şi casele de marcaj ale respectivelor magazine!?
Rubrică realizată de Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie