Consumatorii de pâine tradiţională în vizită la Brutăria ONCOS

DSCF1329[1] Fiecare muncim pentru a ne asigura pâinea noastră cea de toate zilele, pe care o dorim cât mai proaspătă, gustoasă şi sănătoasă. Şi cum aroma pâinii făcute de mamele şi bunicile noastre a fost un adevărat brand născut pe vatra cu cărbuni, puţini sunt brutarii zilelor noastre care au moştenit tradiţia de a modela şi a da acel gust inconfundabil, săţios, pâinii noastre zămislite din bobul grâului maturizat chiar în acest anotimp sub cupola soarelui.

Cum o bună parte dintre vârstnicii noştri se hrănesc sănătos şi îşi protejează DSCF1328[1]propria „bancă” de reţete tradiţionale pe care le vor lăsa moştenire viitorului, dar şi pentru a compara şi urmări pe viu cum se produce pâinea într-una din marile societăţi comerciale ce produce carne de pui, ouă, produse de panificaţie şi patiserie pentru Cluj şi judeţele învecinate, prin intermediul Asociaţiei pensionarilor, aceştia au obţinut acceptul preşedintelui Consiliului de Administraţie, ing. Vasile Onacă, de a vizita marea şi moderna fabrică de produse de panificaţie şi patiserie ONCOS.

Grupul de vârstnici a fost întâmpinat de directorul fabricii, ing. Veronica Degan, şi de directorul comercial Lidia Beţoaia. După ce s-au echipat cu halate de unică folosinţă, oaspeţii au fost conduşi de-a lungul liniilor tehnologice unde se produc zilnic 12 tone de produse de panificaţie în 17 sortimente. În timp ce malaxoarele pregăteau din drojdie, apă şi sare o nouă şarjă pentru încărcarea cuptoarelor cu pită rustică modelată manual, doamna Vera Degan şi tehnologul Elena Rigman au prezentat reţetele tradiţionale vechi folosite pentru obţinerea pâini bătute, rustice şi a pâinii pe vatră, impulsul, stimulat de mirosul îmbietor, de a muşca din colţul unei pâini crocante, scoase de pe vatră, fiind greu de stăpânit. Vizitatorii au urmărit cum se produce o pâine sănătoasă, fără adaosuri chimice, o pâine neagră obţinută din făină neagră, nu cu coloranţi, dotarea tehnologică şi curăţenia fiind exemplare.

Pe linia producerii celor 68 sortimente de patiserie, migala şi profesionalismul dau dulceaţă şi culoare artizanală prăjiturilor, cozonacilor, sărăţelelor, adică întregii game de produse, între care, vineri, cea mai solicitată de cele 40 de magazine ale ONCOS-ului şi de alte câteva evenimente private fiind prăjitura „Albiniţa”. Acest sortiment a fost oferit spre degustare oaspeţilor de generoasele gazde, alături de noul sortiment de cozonac făcut după o reţetă a nemţilor, de pe platouri nelipsind prea multe din multitudinea de produse ale acestei fabrici, unde făina se aduce din Sălaj şi Bihor, iar ouăle folosite în patiserie sunt proaspete, aduse din fermele proprii, unde găinile sunt hrănite cu cereale indigene şi crescute în tradiţia gospodarului din zona transilvană.

Reamintin faptul că SC ONCOS a lansat o promoţie prin care acordă o bonificaţie de 10% pensionarilor ce cumpără ouă, carne de pui şi produse de panificaţie din cele 14 magazine ale sale din municipiul Cluj-Napoca.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie