Constantin Brăncuşi, evocat de elevii gherleni

În această perioadă, elevii unităţilor de învăţământ din municipiul Gherla sunt deosebit de activi în domeniul cultural-artistic. Cei de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 se remarcă la teatru în limba franceză, iar elevii Liceului Teoretic „Petru Maior” au preocupări pe linia artelor plastice.

Cu toţii ştim că la 19 februarie 1876, într-o bojdeucă, la Hobița, județul Gorj, se năștea românul care avea să schimbe istoria sculpturii – Constantin Brâncuși. Cu respect, curiozitate și multă bucurie, elevii de la liceul gherlean explorează anual universul brâncușian. În acest an nu putea lipsi o temă mult agreată de marele artist, iubirea de frumos.

Dacă inițial demersul lor a fost unul didacticist, centrat pe vizionarea de scurte filme documentare sau proiecte tip power-point, ulterior elevii s-au oprit asupra aforismelor sculptorului, apoi au continuat prin sondarea „universului interior” al câtorva lucrări celebre – Cumințenia pământului, Pasărea Măiastră, Muza adormită, Domnișoara Pogany etc., iar în acest an au optat pentru o metodă ceva mai îndrăzneață: apropierea de maestru prin intermediul prezențelor feminine din viața sa.

Alegerea lor s-a oprit asupra colecționarei de artă Peggy Guggenheim, inspirați fiind de confesiunile acesteia.

Sugerând ambianța boemă a unei cafenele pariziene, au dat viață textului care evocă personalitatea lui Constantin Brâncuși: țăran isteț și zeu deopotrivă, Brâncuși crea ca un demiurg, dar își șlefuia manual lucrările, ca un sclav.

Elevii au manifestat un interes deosebit faţă de evocarea personalităţii lui Brâncuşi, îmbogăţind astfel cunoştinţele lor despre viaţa şi opera artistului.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie