Congres internațional dedicat istoriei literare, organizat la Facultatea de Litere a UBB

Peste 50 de cercetători prestigioși din Franța, Elveția, Polonia și România (afiliați centrelor universitare din Iași, București, Sibiu, Oradea sau Constanța) se reunesc la Cluj-Napoca în perioada 10-12 mai, într-un congres internațional de istorie literară, organizat la Facultatea de Litere, în colaborare cu Institutul de lingvistică și istorie literară „Sextil Pușcariu”.

Prilejuit de centenarul Marii Uniri, dar și de 130 de ani de la înființarea Facultății de Litere a Universității din Cluj, Congresul de istorie literară „Valori literare convertibile. Narațiuni internaționale ale istoriilor literare naționale”/ “Local Convertible Values: International Narratives of National Literary History” inaugurează o platformă de dezbateri internaționale cu privire la dinamica istoriei literare în secolul XXI.

Conferințele în plen abordează teme legate de modalitățile în care istoriografia literară răspunde provocărilor contemporane, prin posibilitatea de a elabora concepte menite să depășească înțelegerea teritorial-națională a câmpului de investigație (Patrick Suter, Universitatea din Berna), prin includerea politicului în sfera de interes a studiilor literare (Ion Simuț. Universitatea din Oradea) sau prin reevaluarea rolului anecdoticului în narațiunea istoriografică (Antonio Patraș, Universitatea Al. I. Cuza, Iași). Spiritul reconvertirii valorilor și al depășirii contextelor naționale, reprezentat în tradiția clujeană de istoricul literar D. Popovici, se regăsește în preocuparea invitaților de a evalua interferențele culturale în afara frontierelor marilor literaturi europene: receptarea literaturii române în spațiul polonez (Kazimierz Jurczak, Universitatea Jagiellonă, Cracovia), studierea comparatistă a interacțiunilor public-scenă în dramaturgia maghiară/română (Szabo Levente, Universitatea Babeș-Bolai, Cluj). Nu în ultimul rând, Congresul propune o sesiune de dezbateri cu privire la rolul și poziția istoriei literare în ansamblul studiilor umaniste.

Cele 20 de paneluri vor avea loc la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai și la Institutul de Lingvistică și istorie literară „Sextil Pușcariu”.

Articole din aceeasi categorie