Conferinţă internaţională cu participarea a doi laureaţi ai Premiului Nobel, la Cluj: „Biologia Moleculară: Aspecte Curente şi Perspective”

În perioada 6-8 noiembrie 2015, Organizaţia Studenţilor pentru Natură, în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, organizează Conferinţa Internaţională „Biologia Moleculară: Aspecte Curente şi Perspective”.

Mai multe detalii despre organizarea acestui eveniment am obţinut de la Octavia Roman, unul Octavia-Romandintre coordonatorii conferinţei.

– Ce înseamnă pentru voi, ca organizaţie studenţească, să desfăşuraţi un asemenea eveniment?

– Pentru noi, este cel mai mare şi important proiect desfăşurat de cînd a fost fondată organizaţia,  în 2007. Prin aceasta se înţelege amploarea pe care o are,  numărul de parteneri şi colaborările stabilite, echipa de proiect şi persoane implicate, fie studenţi, cadre didactice sau cercetători, fie oameni care pur şi simplu au dorit să ne ajute pe diferite ramuri: fundraising, resurse umane, psihologie, organizare de evenimente, negocieri şi crearea de parteneriate şi colaborări. Pentru organizaţie e un plus, mai ales datorită faptului că ideea a plecat de la studenţi şi reprezintă o colaborare între domenii, fiind vorba de o echipă de proiect formată din voluntari de la biologie, medicină, psihologie şi chiar teologie. E, de fapt, un pas înainte pentru dezvoltarea membrilor organizaţiei şi a celor din echipa de proiect, dar şi o oportunitate de colaborare cu alte organizaţii şi instituţii cu care vom putea menţine legături pe termen lung.

– Pînă cînd se pot face înscrierile?

– Perioada de înscriere la conferinţă este pînă în 30 septembrie, pe site-ul evenimentului: http://icmb.conference.ubbcluj.ro/inscriere/. La aceasta pot participa cercetători, cadre didactice sau medicale, studenţi din domeniu (biologie şi cele conexe) şi toţi cei interesaţi de Cercetarea Moleculară a Cancerului, Biologia Moleculară a Celulei, Epigenetică, Biochimie Moleculară şi altele.

– Care este programul conferinţei?

– Programul conferinţei se va desfăşura pe parcursul a trei zile, 6-8 noiembrie. Prima zi va debuta cu ceremonia de deschidere, urmată de sesiunile în plen şi seara ştiinţifică. Cea de-a doua zi se remarcă prin prezentările speaker-ilor, legate de preocupările actuale şi direcţiile viitoare de cercetare în biologia moleculară. Tot în această zi vor avea loc sesiuni în plen şi sesiunea de întrebări. Ultima zi este rezervată discuţiilor directe dintre laureaţi  ai Premiului Nobel şi studenţi, alături de sesiunea de prezentare a posterelor, ulterior fiind ceremonia de încheiere.

– În afara celor doi laureaţi ai Premiului Nobel, Sir Tim Hunt şi prof. dr. Harald zur Hausen, mai aveţi şi alţi invitaţi?

– Alături de cei doi laureaţi ai Premiului Nobel vom avea ca invitaţi alţi cercetători de renume: keynote speakerul, Gheorghe Benga, speakerii plenari: Alexandru Irimie, Annette Damert, Patriciu Achimaş, Bhanu Jena (SUA), Radu Silaghi-Dumitrescu, Florian Nicula, Elena Rákosy, Máthé Endre (Ungaria), Nicole Wellens (Olanda), Jozef Dulak (Polonia) şi Oscar Vincente (Spania).

– Ce urmăreşte această conferinţă?

– Această conferinţă urmăreşte întîlnirea unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină, alături de persoane din domeniu, autohtone şi internaţionale, şi crearea unui cadru propice schimbului de opinii cu privire la stadiul actual al cercetării şi direcţiilor inovatoare spre care aceasta se îndreaptă.

– V-a fost greu să-i convingeţi pe cei doi laureaţi ai Premiului Nobel să vină la Cluj?

– Din punctul meu de vedere, nu a fost tocmai greu să-i convingem. Dacă ne referim strict la cei care vor fi prezenţi la conferinţă, ei au răspuns pur şi simplu la email-ul trimis de pe o adresa a noastră. Sir Tim Hunt a răspuns la aproximativ o zi după ce a primit email-ul, iar prof. dr. Harald zur Hausen ne-a confirmat la cel de-al doilea mesaj. Deşi cei doi ne-au răspuns pozitiv la mesaj, noi am mai trimis o serie de email-uri şi altor laureaţi ai Premiului Nobel, inclusiv cei de anul trecut, şi spre surprinderea noastră, marea majoritate, chiar dacă răspunsul a fost negativ, ne-au confirmat primirea invitaţiei noastre.

– Cum v-aţi gîndit să acoperiţi costurile desfăşurării acestei conferinţe?

– Costurile acestei conferinţe ne-am gîndit să le acoperim în mare parte din parteneriate şi colaborări, mai exact prin sponsorizări. Aceasta, datorită deciziei noastre de a avea o taxă de participare relativ mică Biologia-molecularapentru un eveniment de o asemenea amploare, în ideea în care costul să nu fie o piedică pentru cei cu adevărat interesaţi de subiect.

– Cine v-a sprijinit pentru organizarea acestui eveniment?

– Am avut de la început sprijinul unor oameni de o adevarată valoare, care au ştiut să ne îndrume în multe dintre demersurile noastre şi ne-au ajutat de fiecare dată cînd am întîlnit un obstacol. Pe plan organizatoric am fost sprijiniţi de colegi de la Universitatea din Illinois şi Universitatea Semmelweis din Ungaria. Susţinerea ne-a fost oferită pe deplin de domnul decan conf. dr. Ioan Coroiu, împreună cu toate cadrele didactice ale Facultăţii de Biologie şi Geologie şi continuînd cu prorectorii Universităţii Babeş-Bolyai: prof. univ. dr. Mihaela Luţaş, prof. univ. dr. Sorin Filipescu, prof. univ. dr. Ioan Bolovan şi prof. univ. dr. Flaviu Călin Rus, alături de toată conducerea UBB. De asemenea, un mare sprijin am primit din partea celor doi parteneri oficiali: UMF Cluj-Napoca şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, dar şi Compania BioZyme, axată pe produse de biologie moleculară. Alături de aceştia am realizat parteneriate şi colaborări cu o serie de alte companii şi organizaţii studenţeşti implicate în principal cu promovarea evenimentului în rîndul studenţilor şi cadrelor didactice universitare.

– Ce speraţi să se întîmple după această conferinţă?

– Conferinţa sperăm să fie un cadru propice pentru crearea unui networking, care să se consolideze după finalizarea evenimentului. Prin aceasta vreau să spun dezvoltarea unor parteneriate şi colaborări între instituţiile implicate în proiect, dar şi între participanţi din întreaga lume, care au ca punct de plecare întîlnirea din timpul conferinţei. Credem că această conferinţă poate să ajute la crearea unor legături care să pună baza unor altor conferinţe sau evenimente de acest nivel şi de o asemenea importanţă pentru cercetarea din România.

Adrian MLEŞNIŢE

Articole din aceeasi categorie