Concursuri care înlocuiesc admiterea la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai organizează și în acest an universitar concursuri care pot înlocui examenul de admitere la facultate. Concursurile se adresează în principal elevilor de liceu din clasele a XI-a și a XII-a.

Conform celor anunțate luni de reprezentanții universității, Facultatea de Matematică și Informatică organizează, în 6 aprilie, concursul „Mate-Info UBB”, care constă în susținerea unei probe scrise la una dintre cele două discipline, la alegere. Proba poate fi susținută în limba română sau în limba maghiară.

În 13 aprilie, Facultatea de Fizică organizează concursul de fizică pentru liceeni „Augustin Maior”. Concursul se organizează la facultatea din Cluj-Napoca, dar și la unități de învățământ din alte orașe, cu prezențe remarcabile la precedentele ediții ale concursului.

În 30 martie, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică organizează concursul „Candin Liteanu”, concurs care le oferă candidaților atât posibilitatea verificării cunoștințelor de chimie, cât și posibilitatea de a-și folosi nota obținută drept criteriu alternativ de admitere la această facultate.

Facultatea de Biologie și Geologie organizează concursul „Emil Racoviță”, care se adresează liceenilor din clasa a XII-a și absolvenților de liceu din toată țara, interesați de domeniul biologiei. Concursul  se va desfășura în 11 mai pentru liniile de studiu română și germană, în timp ce concursul „Apáthy István”, destinat liniei maghiare, se va desfășura în 23 martie.

În perioada 10 decembrie 2018 – 24 iunie 2019, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului organizează concursul „Marcian Bleahu”, concurs care le oferă tinerilor pasionați de domeniile geografie, chimie, fizică, biologie, geologie și protecția mediului un prilej de a-și testa cunoștințele și, în același timp, un criteriu alternativ de admitere la această facultate, în anul universitar 2019-2020.

În luna aprilie, Departamentul de Asistență Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială organizează „Olimpiada Voluntarilor”,  câștigătorii fiind recompensați cu premii, dar și prin oferirea posibilității de a beneficia de criteriul academic alternativ la examenul de admitere, la specializarea Asistență Socială. Tot în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială se organizează și concursul de sociologie și antropologie maghiară „Jozsef Venczel”.

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor organizează concursul de cunoștințe „Oeconomicus Napocensis”, destinat elevilor de clasa a XI-a și a XII-a din instituțiile naționale de învățământ preuniversitar. Concursul se desfășoară în cadrul a două sesiuni, prima în 9 martie, iar cea de a doua în 13 aprilie, și constă într-un test scris la una dintre disciplinele: economie generală, matematică, educație antreprenorială, contabilitate, finanțe, marketing și informatică. Acest concurs se desfășoară în limbile română, maghiară, germană, engleză sau franceză, în funcție de opțiunea concurenților.

Facultatea de Business va organiza un concurs de cunoștințe, candidații susținând, la alegere, un test din economie sau matematică.

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării va organiza, în perioada februarie – mai a.c., concursuri care pot substitui examenul de admitere. În luna februarie, persoanele care doresc să se înscrie la specializarea Public Health a FSPAC vor avea posibilitatea de a participa la competiția de Digital Storytelling.

În 26 martie, Departamentul de Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării organizează concursul de producție jurnalistică, adresat elevilor de liceu din ulltimul an și absolvenților de liceu din promoțiile mai vechi. Concursul reprezintă un criteriu alternativ de admitere la Jurnalism, liniile română, maghiară, engleză și germană. În luna aprilie, Departamentul Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul FSPAC va organiza Competiția comunicării, iar Departamentul de Administrație Publică al aceleiași facultăți va organiza, în luna mai, concursul „I Lead”, destinat candidaților la programul de Leadership în sectorul public.

Facultatea de Teologie Reformată va organiza, în perioada 22-24 aprilie, la Zalău, Olimpiada de religie protestantă pentru clasele V-XII, tot în cursul lunii aprilie urmând să aibă loc MuziCaravana, un concurs de aptitudini și cunoștințe muzicale. În perioada 22-24 aprilie, la Sf. Gheorghe, Facultatea de Teologie Romano-Catolică va organiza Olimpiada națională de religie romano-catolică de limba maghiară.

Facultatea de Teatru și Televiziune organizează, la începutul lunii februarie, concursul ProScenium, de publicistică teatrală și dramaturgie, adresat în principal elevilor din clasele  X-XII interesați de domeniul artelor spectacolului – teatrologie. Conform celor anunțate de organizatori, concursul oferă elevilor posibilitatea de a-și testa aptitudinile creative, pentru cei din anii terminali fiind un criteriu alternativ de admitere la facultate, specializarea Teatrologie-jurnalism teatral, management cultural. Aceeași facultate va organiza și o sesiune de pregătire pentru admitere, în cadrul tuturor departamentelor sale.

Detalii despre toate aceste concursuri, pe site-ul Universității Babeș-Bolyai.

M. T.

Articole din aceeasi categorie