Colind Iancului

Cluj–Napoca a găzduit, în această a treia duminică din decembrie, un adevărat festival național al colindătorilor, eveniment cu puternice reverberații cultural – istorice, organizat de conducerea Societății Naționale ce poartă numele eroului Avram Iancu.

A XXV–a ediție a acestei manifestări de suflet a adus în marele municipiu transilvan numeroase ansambluri folclorice, cete de colindători și grupuri vocale, care și-au îmbogățit repertoriile cu colinde mai vechi și mai noi, ce dau culoare și dimensiuni unice sărbătorilor de iarnă generate de nașterea mântuitorului nostru Isus Hristos.

În acest an, festivalul a început cu Corala „Beiusensis” din Beiuș, la ora 11, la Monumentului Memorandiştilor, unde sute de clujeni și-au întrerupt drumul pentru a asculta și a se fotografia cu formațiile artistice ce purtau costume populare din zona Clujului, Bihorului, Sătmarului, Hunedoarei, Albei, Maramureșului și chiar a Bucureștiului.

Într-o splendidă paradă a portului popular și a colindului, 27 de grupuri artistice, formate din tineri și vârstnici, au defilat pe Bulevardul Eroilor până la monumentul lui Avram Iancu din fața Catedralei Ortodoxe, unde a vorbit președintele onorific al Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, prof. Victor Bercea, care l-a omagiat pe Avram Iancu, iar Arhimandritul Exar Dumitru Cobzaru a rostit „Tatăl Nostru” împreună cu întreaga mulțime, şi a rostit cuvinte de binecuvântare a festivalului.

De acolo, întregul alai s-a deplasat la Grand Hotel Napoca, unde s-a desfășurat, până seara târziu, un spectacol la care au participat aproximativ 500 de persoane. Primii care au urcat pe scena montată în sala Roma au fost colindătorii grupului folcloric „Românașii” ai Liceului de informatică din Cluj–Napoca, grupul „Miorița” de la Liceul „Lucian Blaga”, grupul folcloric din Ciuruleasa – Alba, „Muguri de Dor” al CTP Cluj–Napoca, Colindătorii din Bucea, grupul vocal „Arieșul” al Școlii gimnaziale Cristorel – Cluj, grupul folcloric „Datini” – Despărțământul ASTRA – Alba Iulia, grupul folcloric „Ribița” – Hunedoara, grupul folcloric „Cânt Sălciuan” – Alba, grupul folcloric „Doina Arieșului” din Baia de Arieș, grupul de colindători din Lupșa – Alba, ansamblul folcloric „Rapsodia Someșană” al CTP Cluj–Napoca, grupul folcloric „Săcădat – Trei sate – Trei surori” din Oradea, grupul folcloric „Flori de cântec românesc” din Baia Mare, „Dănțăușii” din Soconzel – Satu Mare, Corala Colegiului Militar din Alba Iulia, grupul vocal „Buciumul” al filialei SAI din Cluj–Napoca, Corala „Beiusensis” – Bihor, „Doina Târnavelor” din Albești – Mureș, „Rapsodia Clujeană” a CTP, „Țarina Cuprumin” din Abrud – Alba, Colindătorii din Ieud – Maramureș, Grupul tradițional al Zegrenilor din Ceaba, ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al CTP și Corala „Voci Ardelene” a filialei SAI din Cluj–Napoca. A fost un adevărat maraton al sutelor de colindători, tineri și vârstnici, elevi, studenți și iubitori ai muzicii, care vor continua să–și prezinte colindele până ce trec aceste sărbători.

De reținut că în preziua festivalului, tot la Cluj–Napoca a avut loc ședința Consiliului Național al Societăţii, ocazie cu care a fost lansat nr. 67 al revistei „Iancule Mare”, dedicat celor 100 de ani de administrație românească în Transilvania. Am reținut opiniile președintelui executiv al Consiliului, Tiberiu Groza, care a precizat că la ediția din acest an a manifestării „Colind Iancului” se aniversează un sfert de veac de la ridicarea statuii lui Avram Iancu și 100 de ani de administrație românească la Cluj–Napoca. Manifestarea este cea mai mare de până acum, constituindu-se într-un omagiu adus tuturor eroilor neamului românesc care au luptat pentru realizarea României Mari. Președintele onorific al societății, prof. Victor Bercea a ținut să precizeze că trăiește un sentiment de bucurie, dar și de emoție, datorate faptului că poate aduce omagiul care se cuvine eroului național Avram Iancu, şi tuturor celor ce s-au jertfit pentru apărarea gliei străbune, inclusiv celor căzuți în revoluția din decembrie 1989.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie