Colaborare mai strânsă între cele mai puternice cinci universităţi din România

Cinci dintre cele mai importante universităţi din România, întrunite la Iaşi în cadrul Consorţiului Universitaria, au decis să întreprindă o serie de acţiuni comune pentru a deveni „o forţă de revitalizare şi de impunere a standardelor în învăţământul superior românesc”. La Iaşi, cu doi ani înainte de împlinirea centenarului Marii Unirii, are loc „unificarea eforturilor în zone cheie ale învăţământului românesc de către Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timişoara, Academia de Studii Economice şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – informează Biroul de presă al UBB.

Potrivit unui comunicat remis, luni, presei, la reuniunea Consorţiului Universitaria, din perioada 24 – 27 colaborare-universitati-1noiembrie, cele cinci universităţi au hotărât să îşi asume „nu doar o voce unitară, ci şi acţiuni comune în domeniul didactic, al cercetării, al relaţiilor internaţionale şi al iniţiativelor studenţeşti, care să poată modela viitoarele politici educaţionale”.

„În perioada următoare, preocupările fundamentale ale celor cinci universităţi sunt creşterea calităţii învăţământului superior şi cercetării, realizarea clasificării instituţionale şi ierarhizarea domeniilor de studiu. Astfel, rectorii Consorţiului, reuniţi la Iaşi, susţin fără echivoc continuarea demersurilor iniţiate de actuala conducere a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, precum realizarea Meta-rankingului, clasament care a identificat cele mai vizibile universităţi la nivel internaţional. Cele cinci universităţi solicită diferenţierea clară a finanţării de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior, astfel încât să poată fi alocate fonduri pentru susţinerea excelenţei în instituţii de interes naţional. Reprezentanţii universităţilor reunite la Iaşi au stabilit că este necesară o atitudine mai puternică comună nu doar la nivel naţional, ci şi la nivel european. Astfel, universităţile vor avea o poziţie comună la Bruxelles şi vor participa cu un singur stand la târgurile educaţionale internaţionale. colaborare-universitati-3Finanţarea accesului la literatură ştiinţifică va fi o altă direcţie a demersurilor Consorţiului în perioada următoare. În prezent, universităţile româneşti riscă să piardă una dintre cele mai preţioase resurse – accesul la jurnalele internaţionale de cercetare, proiectul ANELIS, finanţat până acum de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, aflându-se la final. Cele cinci universităţi susţin, în comun, necesitatea alocării de fonduri de la ANCSI pentru acest proiect şi în următorii ani” – se precizează în comunicat.

Conform aceluiaşi document, un alt subiect abordat a fost realizarea de mobilităţi interne între instituţiile de învăţământ din Consorţiul Universitaria, după un model asemănător programului Erasmus: „De colaborare-universitati-2exemplu, studenţii de la UAIC ar putea studia la UBB un semestru, după care, la întoarcere le-ar fi recunoscute creditele în integralitate. Consorţiul Universitaria solicită Ministerului Educaţiei să elaboreze cadrul legal pentru a se putea implementa această iniţiativă”.

De asemeni, a fost subliniată necesitatea găsirii de soluţii pentru finanţarea poziţiilor de cercetare în universităţi, momentan subfinanţate, inclusiv în cadrul proiectelor europene de tipul Orizont 2020. Consorţiul Universitaria susţine demersurile Comisarului pentru cercetare cu privire la căutarea unor soluţii pentru remedierea problemelor legate de salarizarea de bază în cercetare prin Orizont 2020.

Reprezentanţii Universitaria au mai abordat probleme precum inexistenţa unei strategii a infrastructurii de cercetare, necesitatea lărgirii autorităţii universităţilor în domeniul stabilirii capacităţii de şcolarizare şi a admiterii la master şi debirocratizarea admiterii studenţilor internaţionali.

Articole din aceeasi categorie