Cercetători din opt ţări discută la Cluj despre rolul şi implicarea tinerilor în societatea actuală

Peste 120 de tineri din opt ţări europene se vor reuni la Cluj la conferinţa internaţională „Youth Participation to Research and Psychosocial Intervention in Contemporary Society/Participarea tinerilor la cercetare şi intervenţie în domeniul psiho-social, în societatea contemporană”, informează AGERPRES.

Conferinţa se va desfăşura în perioada 21-22 aprilie şi este organizată de Departamentul de Asistenţă UBB-26Socială al UBB (director prof. dr. Maria Roth), de Atelierul Studenţesc de Cercetare şi Intervenţie Psiho-Socială (coordonator lect. dr. Eugen Băican) şi programul POSDRU al UBB „Tineri Cercetători de Succes – Dezvoltare Profesională în context interdisciplinar şi internaţional”.

„Conferinţa se înscrie în seria amplă de acţiuni organizate sub egida Cluj – 2015, Capitală Europeană a Tineretului şi vrea să atragă atenţia pe de o parte asupra rolului tinerilor în viaţa socială, dar şi asupra capacităţilor lor de cercetare şi de iniţiere a unor schimbări. Conferinţa vine într-un moment în care toate forurile naţionale şi internaţionale subliniază importanţa cercetării pentru progresul societăţii, dar totodată investiţia în cercetare, mai ales în domeniul ştiinţelor sociale e în scădere. (…) Animaţi de dorinţa de a stimula cercetarea în asistenţa socială, dar şi în ştiinţele sociale în general, Departamentul de Asistenţă Socială şi Atelierul Studenţesc de Cercetare şi Intervenţie Psiho-Socială au iniţiat o conferinţă care să stimuleze interesul pentru cercetare al studenţilor din domeniul nostru”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Departamentului de Asistenţă Socială al UBB, Maria Roth.

Participanţii la conferinţa internaţională de la Cluj sînt peste 120 de studenţi de la licenţă, masterat şi doctorat, precum şi cercetători post-doctoranzi din Marea Britanie (Universitatea din Liverpool), Germania (universităţile Coburg, Ostfalia Bauunschweig şi Freiburg), Franţa (Paris, Hopitaux Universitaire La Pitie Salpetriere), Olanda (Univ. Liberă din Amsterdam), Moldova (Univ. de Stat din Moldova, Chişinău), Suedia (Sverige, Hart to Hart), Elveţia (Univ. Zurich) şi România (Universitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Bucureşti, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi, Universitatea Ovidius Constanţa, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Universitatea din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai).

Maria Roth a mai spus că în cadrul conferinţei vor fi prezentate 85 de lucrări ştiinţifice realizate de studenţi, în domenii precum probleme sociale, voluntariatul şi implicarea socială, discriminarea şi marginalizarea, teoria şi practica intervenţiei sociale, reflecţii teoretice asupra socialului. De asemenea, profesori şi cercetători de la universităţile participante vor prezenta cercetări pe teme de larg interes şi vor susţine work-shop-uri pe teme care privesc implicarea tinerilor în dezvoltarea socială, abordarea nevoilor persoanelor tinere cu dizabilităţi, problemele romilor în Suedia şi România, reprezentare de sociologie dramaturgică.

Articole din aceeasi categorie