Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” va fi deschis doar după semnarea contractului cu CAS Cluj

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfîntul Nectarie”, ridicat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului cu spirjinul comunităţii clujene şi al unor susţinători din ţară şi din străinătate, este gata pentru a fi pus în funcţiune. Deschiderea sa, însă, depinde acum de finanţarea pe care o va primi prin Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, finanţare fără de care asigurarea serviciilor medicale în acest centru ar fi imposibilă.

„Centrul Sfîntul Nectarie din Cluj-Napoca s-a realizat, în întregime, prin solidaritatea pe care, în mod firesc, cei care PS-Vasiletrăiesc într-o societate normală trebuie să o aibă faţă de persoanele aflate în suferinţă, faţă de cei care trebuie să ducă o cruce grea – bolile oncologice. Aşa cum spuneam şi altă dată, în mod firesc suferinţa generează sentimente de simpatie şi totodată de milă faţă de cel care suferă. Sînt mulţi semeni ai noştri la care, pe lîngă suferinţele fizice pe care le îndură în urma bolilor care îşi fac calea lor, slăbind sau chiar distrugînd trupul, apare de multe ori şi suferinţa spirituală sau suferinţa creată de starea socială precară în care trăiesc. De aceea aş spune că, în situaţia aceasta, a fost un dar de la Dumnezeu răspunsul comunităţii la iniţiativa Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului de a deschide un centru de îngrijiri paliative la Cluj-Napoca. Sînt foarte, foarte mulţi cei care ne-au sprijinit în acest proiect, oameni politici, parlamentari, autorităţi medicale, societăţi private, preoţi ortodocşi din ţară şi din străinătate, credincioşi – ortodocşi, romano-catolici, evanghelici, din ţară şi din afara ţării, elevi care s-au Sf-Nectarie-1implicat cu tot sufletul şi cu toată dăruirea” – a declarat, pentru Făclia, Presfinţia Sa Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Întrebat cînd se va deschide Centrul „Sfîntul Nectarie”, PS Vasile a răspuns că acest lucru depinde acum doar de semnarea contractului cu CAS Cluj.

„Sîntem, acum, dependenţi de Ministerul Sănătăţii deoarece, pentru a putea funcţiona, trebuie să avem încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. Or acest contract nu poate fi încheiat pînă nu este semnat contractul-cadru, la nivel naţional. Altfel, din punctul nostru de vedere, toate celelalte lucruri sînt puse la punct, toate sînt pregătite, la Centrul «Sf. Nectarie». Ceea ce ne lipseşte însă este finanţarea” – a declarat PS Vasile, adăugînd că deja există foarte multe solicitări ale bolnavilor pentru îngrijiri în Centrul „Sf. Nectarie”.

Solicitată să precizeze dacă CAS Cluj va încheia contract cu Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, d-na Emilia Groza, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj a declarat că va încheia în mod sigur, Emilia-Grozadeoarece acest furnizor de servicii medicale „este unic în judeţ şi este foarte necesar”.

„Pentru că Centrul de Îngrijiri Paliative «Sf. Nectarie» este un furnizor nou de servicii medicale, nu putem încheia contract cu acest furnizor decît în momentul în care se deschide finanţarea pe 2013, prin buget. Deoarece s-a amînat contractarea de la sfîrşitul lunii februarie pe sfîrşitul lui martie, n-am putut să încheiem, încă, contract cu acest furnizor. Aşteptăm să-şi depună documentaţia pentru evaluare, să facem evaluarea şi, cu siguranţă vom încheia contract cu Centrul de Îngrijiri Paliative «Sf. Nectarie» pentru că este unic, în acest moment, în judeţ, şi este foarte necesar. Atît eu, personal, cît şi întreg colectivul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj sprijinim acest proiect şi, prin tot ceea ce ne permite sistemul nostru de finanţare, o să ajutăm Centrul «Sf. Nectarie» să funcţioneze” – a declarat, pentru Făclia, preşedintele-director general al CAS Cluj, d-na Emilia Groza.

În opinia sa, iniţiativa Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, de a înfiinţa la Cluj un hospice pentru Sf-Nectarie-2bolnavii oncologici în fază terminală merită nu doar apreciată, ci sprijinită pe mai departe, cu atît mai mult cu cît, pînă în prezent, este unică.

„Atît din experienţă proprie, cît şi din sesizările multor asiguraţi care au venit în audienţă la mine, am constatat necesitatea unor centre de îngrijiri paliative, la Cluj. Poate că vor reuşi să facem un proiect, împreună cu Direcţia de Sănătate Cluj, pentru acest tip de bolnavi. Aşa cum ştiţi, bolnavii care ajung în fază terminală necesită o îngrijire specială care, în acest moment, este dată de spitale. Aceşti bolnavi terminali ocupă, însă, paturile din spitale (şi se ştie ce aflux de bolnavi este în spitalele din Cluj!) şi nu pot fi ţinuţi mult timp în aceste spitale, în acest moment. Pe de altă parte familia, aparţinătorii sînt într-o situaţie disperată, pentru că nu au calificarea necesară, nu ştiu şi nu pot să acorde îngrijirea adecvată acestor bolnavi – şi mă refer şi la îngrijirea medicală, dar şi la cea spirituală. De aceea, apreciez foarte mult iniţiativa Preasfinţitului episcop Vasile Someşanul, pentru că un centru de îngrijiri paliative, la Cluj, este absolut necesar. Cu tot ce vom putea şi cu tot ce ne va permite legea vom sprijini acest proiect şi eforturile PS Vasile Someşanul” – a declarat d-na Emilia Groza, preşedinte-director general al CAS Cluj.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie