Ce votăm pe 7 octombrie?

Întrebarea se justifică, întrucât foarte mulți oameni, inclusiv intelectuali, nu prea știu ce se întâmplă și ce trebuie să voteze pe 7 octombrie? Unii au impresia că se votează o nouă Constituție, alții că minoritățile sexuale vor primi o serie de drepturi, motiv pentru care aleg să nu meargă la vot.

Ordonanța de urgență cu privire la organizarea mult-mediatizatului referendum pentru redefinirea familiei în Constituție a fost adoptată, însă să nu vă așteptați la o unanimitate din partea deputaților. Un număr de 22 au votat împotriva redefinirii articolului 48 din Constituție.

Iar referendumul propriu-zis are loc în două zile, pe 6 și 7 octombrie. Întrebarea la care va trebuie să răspundem cu „da” sau „nu” este următoarea: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Întrebarea este cel puțin neclară și cu siguranță îi va pune în încurcătură pe mulți, care se vor trezi puși în situația de a nu ști ce votează și pe ce să pună ștampila, întrucât informarea corectă a cetățenilor lasă de dorit. Ca să ne lămurească în acest sens pe noi cei mulți și proști, premierul Viorica Dăncilă a precizat că referendumul din 7 octombrie nu este împotriva minorităților sexuale.

Liberalii au depus la un moment dat un amendament de revizuire a Constituției, prin care era eliminată condiția întemeierii familiei pe căsătorie, dar a fost păstrată obligativitatea încheierii acesteia între un bărbat și o femeie.

Pentru că, așa cum am arătat, informarea corectă a populației este defectuoasă, ne-am propus să venim în ajutorul cetățenilor în acest sens, pentru a evita nefericita situație, întâlnită și în cadrul ultimelor alegeri pentru președinte, în care românii au ales neutralitatea, iar dreptul de vot și l-a exercitat jumătate dintre români.

Un lucru e cert: proiectul legislativ care își propune revizuirea celebrului articol 48 din Constituție prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie. Or, în prezent, în articolul cu pricina din Constituție, se arată că familia se întemeiază între soți, ceea ce lasă loc de intepretări.

În propunerea de modificare a articolului se precizează că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

În final, trebuie reținut faptul că referendumul pentru familie nu este îndreptat împotriva nimănui și trebuie să aibă un caracter eminamente creștin, iar nu politic și acesta constituie motivul pentru care slujitorii Bisericii, susținând demersul Coaliției pentru Familie, îi îndeamnă pe credincioși să-și exercite dreptul de vot. Dealtfel, ÎPS Andrei, cea mai autorizată voce a Bisericii Ortodoxe în Mitropolia Clujului, a precizat că referendumul nu trebuie legat de nici o opțiune politică, „ci trebuie disociat de orice partizanat politic”.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie

5 Responses to Ce votăm pe 7 octombrie?

  1. Biperiden Akinetoniu

    Dacă referendumul permite, Becali s-ar putea căsători cu Țiriac. Banul la ban trage…

  2. Clitocybe DeAlbata

    Este o falsă problemă! Actuala Constituție se REFERĂ DEJA în mod evident la bărbat și femeie ! Orice altă interpretare este aberantă ! Numai ca românul , umilit ,obidit,exploatat și împlilat dealungul veacurilor, se teme și de umbra lui ! Și vrea asigurări peste asigurări !

  3. Albert Kalonji,Kassaiul de Sud

    Subiectul referendum-ului este atît de jenant, încât se poate estima deja pe o prezență de 15-20 %.

  4. lucien bolyai

    Limba română nu are precizie juridică.
    in graiul nost, cu-ndemnuri pentru vite / nu prea găsim cuvinte potrivite

  5. lucien bolyai

    Actuala formulare din Constituție protejează suficient familia tradițională, deci nu are importanță rezultatul referendum-ului.Spiritul Constituției din 1993 nu poate fi reinterpretat de o manieră aberantă ,contrară intenției alegătorilor .
    O ALTĂ intrebare ar trebui pusă la referendum ,una care atinge fondul problemei ! și anume … SÂNTEȚI DE ACORD CU LEGALIZAREA CĂSĂTORIILOR INTRE PERSOANE ,FĂRĂ DEOSEBIRE DE SEX ?
    De asemeni, dată fiind imprecizia limbii române, Constituția României ar trebui redactată in limba engleză.
    In graiul nost,cu-ndemnuri pentru vite / Nu prea găsim cuvinte potrivite.