„Bucate’’ săseşti după reţete băsiste

Președintele Klaus Iohannis ne anunța în 19 martie că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe tema Justiției, odată cu alegerile parlamentare din 26 mai. Cu o rapiditate de gândire care a durat mai bine de o săptămână după acest moment, președintele Klaus Iohannis a tras concluzia finală pe această temă: ”Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate!”, ne-a spus el joi, 28 martie, fără să precizeze care va fi întrebarea de pe buletinul de vot la referendum. Cu siguranță vom afla și acest lucru, numai că va trebui să mai avem ceva răbdare până când Iohannis va reuși să formuleze întrebarea pentru a-i putea consulta pe români, una care să abordeze „o problemă de interes național”, după cum cere Constituția.
Nu că Justiția nu ar fi o problemă de interes național. Problema pentru președinte este însă de a găsi cel mai sensibil subiect în zona Justiției care să mobilizeze cât se poate de tare electoratul la urne. Pe Iohannis nu-l interesează răspunsul poporului la întrebarea de pe buletinele de vot. Îl interesează o cât mai mare prezență la urne, pentru a maximiza șansele PNL-ului de a obține un scor bun.
Klaus Iohannis a apelat la acest instrument constituțional deoarece se teme. Se teme de faptul că PNL va pierde spectaculos la alegerile europarlamentare și că e posibil ca formațiunea liberală să se situeze pe locul trei în opțiunile românilor, după USR. Or, acest lucru va pune sub semnul întrebării șansele lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni. Este clar că dacă USR-PLUS surclasează PNL la europarlamentare, Cioloș va încerca să convingă că este singurul candidat din zona dreptei care poate învinge PSD-ul la prezidențiale, ceea ce îl va pune pe Iohannis în mare dificultate, reducându-i șansele de a intra în turul doi al prezidenţialelor. Aceasta pare a fi drama actualului președinte, iar pentru a prinde un nou mandat uzează de toate instrumentele pe care le are la dispoziție.
Este o rețetă preluată, de altfel, de la fostul președinte Tarian Băsescu. Și acesta a apelat la consultarea populară de două ori. O dată în octombrie 2007, când, în ziua în care s-au desfășurat primele alegeri din România pentru desemnarea reprezentanților pentru Parlamentul European, românii au fost chemați la urne să se pronunțe și în legătură cu sistemul de vot uninominal. Băsescu i-a mai chemat pe români la urne și în 22 noiembrie 2009, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. De data aceasta, Băsescu a dorit să afle cum se raportează românii la propunerea sa legată de Parlamentul Unicameral și reducerea numărului de aleși. Atât referendumul din 2007, cât și cel din 2009 s-au dovedit a fi total inutile, lucru care, este posibil să se întâmple și în cazul consultării populare propuse de Iohannis.
Numai că în cazul referendumului lui Iohannis, este posibil ca tot demersul să se întoarcă împotriva sa. Și asta, în primul rând, pentru suprapunerea consultării populare cu euroalegerile. Nu este normal să te bați cu pumnul în piept să spui cât de proeuropean ești tu, iar într-o zi atât de importantă pentru viitorul Europei să vii în calitate de președinte de stat membru UE să schimbi sensul alegerilor europarlamentare. Este pur și simpul o sfidare adusă procesului electoral european. În loc să acorzi toată atenția alegerilor pentru legislativul european, mai ales că pentru țara noastră acest scrutin are o încărcătură specială, deoarece deținem în această perioadă președinția UE, îți folosești pârghiile pentru a deturna discuțiile despre UE spre o altă zonă, care nu are nimic de a face cu viitorul Europei. Are de a face doar cu bătălia pentru un nou mandat la Cotroceni. Se pare că Iohannis nu a înțeles că Uniunea Europeană se află într-un moment de cumpănă și că e nevoie mai mult decât oricând ca alegătorii din statele membre să înțeleagă cât mai bine sensul UE și care sunt avantajele apartenenței la această construcție politică și economică. Din păcate, președintele își urmărește doar interesul propriu și nimic altceva. Rămâne să vedem cât de zgomotoasă va fi campania lui Iohannis pentru referendum și din ce bani.

Cosmin PURIȘ

 

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to „Bucate’’ săseşti după reţete băsiste

  1. Wessin y Wessin

    Cioloș nu e decît un iepure de max. 3% !!!

  2. HeleneDesArbres

    Johannis, criticat pentru că are in vedere alegerile prezidențiale. Pentru a fi pe gustul analiștilor, el ar trebui sa NU se ocupe de așa ceva !!! Sa aibă in vedere alte chestii,naiba știe care…

  3. Cumhurbașkan Imprudenciu

    Johannis câștigă alegerile din primul tur. De ce ? Pentru că poate !!