Aproximativ 266 de clase pregătitoare vor funcționa, în anul școlar viitor, la nivelul județului Cluj

În anul școlar 2019-2020, la nivelul județului Cluj vor funcționa 266,65 de clase pregătitoare, conform estimărilor Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus a declarat luni, într-o conferință de presă organizată la sediul IȘJ, că în aceste clase (ce este după virgulă înseamnă părți de clase, care vor funcționa în sistem simultan) este estimat că vor fi cuprinși 5.732 de copii. Cifra este oarecum sub semnul întrebării deoarece „sunt foarte mulți părinți care depun cerere pentru a începe, copiii lor, școala mai repede, copii care împlinesc șase ani după data de 1 septembrie, și nu se știe câte cereri vor fi acceptate. De asemeni, sunt și părinți care depun cerere de amânare a începerii școlii, considerând că nu sunt, copiii lor, suficient de dezvoltați fizic. Cifrele le vom ști exact în momentul când se va  finaliza înscrierea” – a declarat Cuibus.

Șeful IȘJ Cluj a precizat că, din cele 266,65 de clase pregătitoare, 18,9 sunt la școli private (dintre acestea, trei sunt pe engleză, una pe germană și una pe limba rromani).

Potrivit Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011. La solicitarea părinților, pot fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Evaluarea psihosomatică se efectuează sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), în perioada 26 februarie – 20 martie 2019.

Părintele poate opta pentru înscrierea la școala de circumscripție (situație în care copilul este automat înscris) sau pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție (situație în care copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și, ulterior, a criteriilor specifice de departajare). Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la școala de circumscripție să îi fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care a făcut opțiunea, din lipsă de locuri libere.

Completarea și depunerea cererilor de înscriere va avea loc în două etape, la cea de a doua participând doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ după prima etapă. Prima etapă se desfășoară în perioada 4 – 22 martie, iar cea de a doua, în perioada 2 – 8 aprilie.

Actele necesare pentru înscriere: cerere-tip de înscriere (disponibilă începând din 4 martie); copie și original după actul de identitate al părintelui/ tutorelui legal (părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului); copie și original al certificatului de naștere al copilului; copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/ sau specifice (acolo unde este cazul).

Criterii generale de departajare pe care școlile le aplică dacă numărul de copii este superior numărului de locuri: existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți); existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; existența unui frate/ a unei surori înmatriculat/ înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de către fiecare unitate de învățământ în parte și sunt aplicate după criteriile generale și numai dacă acestea nu reușesc să facă departajarea între copii.

În perioada 26 februarie – 9 martie, toate școlile care au clase pregătitoare vor organiza o ”Zi a porților deschise”, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate vor putea vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și vor putea purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate. În aceeași perioadă vor fi organizate, în unitățile de învățământ preșcolar, întâlniri pentru  informarea  și  consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2019 –2020, în învățământul primar.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie