Aproape un sfert dintre studenţii români s-ar imagina muncind în China

Studenţii români sînt mult mai orientaţi către pieţele internaţionale faţă de anul 2009, 22,6% dintre aceştia ar putea opta pentru a munci în China, relevă un studiu dat publicităţii miercuri.

Dintre studenţii intervievaţi, 77,7% au optat pentru Europa de Vest în general (”cu certitudine/foarte probabil”), 63,6% pentru Elveţia (”cu certitudine/foarte probabil”) şi 65,5% pentru Statele Unite ale Americii (”cu certitudine/foarte probabil”).

Potrivit sondajului, procentul studenţilor care s-ar putea imagina muncind în America de Sud s-a dublat (”cu certitudine/foarte probabil”: 2009 – 15,3%, 2011 – 31,9%), iar numărul celor care ar putea opta pentru China chiar s-a triplat (”cu certitudine/foarte probabil”: 2009 – 7,5%, 2011 – 22,6%).

”Studenţii şi absolvenţii au o percepţie mai clară, mai matură asupra pieţei muncii în contextul globalizării, fiind mai bine orientaţi, mai atraşi de munca în mediul privat şi de zone geografic mai îndepărtate, precum China sau America de Sud”, a subliniat Aurora Liiceanu, psiholog renumit şi invitat de onoare într-o conferinţă de presă.

”Acest lucru înseamnă atît o adaptare mai pragmatică şi flexibilă, cît şi o viziune mai lucidă a prezentului”, a mai spus psihologul.

Atunci cînd li se propune ”locul de muncă la care au visat”, în cadrul ”companiei preferate” în Europa de Vest, la momentul finalizării studiilor, 39,6% dintre studenţi declară că ar accepta ”cu certitudine” sau ”destul de probabil”. Dacă ar avea ocazia să obţină o slujbă bine plătită în Europa de Vest, aproape jumătate dintre ei (44,9%) au răspuns că ar alege ”cu certitudine” sau ”destul de probabil” acel loc de muncă, în schimbul situaţiei de a nu avea un loc de muncă în România.

Majoritatea studenţilor (57,5%) consideră că promovarea cooperării între echipe caracterizate de diversitate poate fi privită drept motor al inovaţiei pentru afacere, deoarece sprijină diferite idei şi oferă multiple perspective. Per total, în România, compatibilitatea dintre carieră şi familie, în comparaţie cu alte ţări industrializate, este clasificată cu o conotaţie negativă. Astfel, 43% dintre studenţi sînt de părere că aceasta este mai slabă în România decît în alte ţări, iar 23,4% consideră că este chiar mult mai scăzută. Doar 14,5% au o părere pozitivă referitor la compatibilitatea dintre carieră şi familie, raportată în special la calificarea angajatelor, rezultatele sînt similare şi doar 10,8% au clasat-o ca fiind pozitivă.

Concluziile fac parte din cel de-al patrulea ”Sondaj de opinie Continental” în rîndul studenţilor din România, printre viitori ingineri, cercetători şi economişti, dat publicităţii de către furnizorul internaţional pentru industria automotive, miercuri, la Bucureşti.

Aproximativ 1.000 de studenţi români au răspuns întrebărilor chestionarului.

Articole din aceeasi categorie