Ansamblul Dor Transilvan, vizionat în China de peste 200 milioane de telespectatori

   Ansamblul folcloric Dor Transilvan al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca a reprezentat România, în perioada 13-26 septembrie, la două festivaluri internaționale de turism în Shanghai şi Luoyang. Reîntors acasă din această mare, interesantă și plăcută comunitate asiatică, l-am provocat la un scurt dialog pe domnul Tiberiu Groza, directorul artistic al acestui prestigios ansamblu artistic ce a devenit, de câțiva ani de zile, un abil promotor al culturii artistice tradiționale românești în Europa, Asia și America.
– Domnule director, Tiberiu Groza, dați-ne câteva elemente organizatorice despre aceste mari întâmplări artistice consumate în cele două metropole ale Chinei.
Tiberiu Groza: Organizate de oficialitățile locale ale celor două orașe, Shanghai şi Luoyang, festivalurile internaționale de turism au strâns peste 45 de ansambluri folclorice din 30 de țări participante. Festivalul internațional de la Shanghai, desfășurat pe bulevardele acestei metropole cu o populație de 28 milioane de locuitori, a fost vizionat de foarte mulți spectatori şi telespectatori. În tribunele oficiale ale festivalului, alături de primarul orașului, au urmărit deschiderea oficială şi cei 75 de consuli generali care își au sediul în Shanghai, în care se găsește și cel mai mare port din lume.
– A fost prezent și consulul țării noastre?
Tiberiu Groza: Da, printre ei s-a numărat şi consulul general al României la Shanghai, domnul Aurelian Neagu, cel care, într-o întâlnire specială cu conducătorii ansamblului, desfășurată la sediul consulatului, îşi exprimă satisfacția şi fericirea ca în anul în care noi românii celebrăm Centenarul Marii Uniri, un ansamblu atât de valoros, din inima Transilvaniei, a reprezentat România la un festival de o asemenea anvergură, cel mai mare organizat în China.
Mărturisirea domnului consul general că ceea ce ansamblul Dor Transilvan a reușit să facă pentru imaginea României, nu ar fi reușit niciodată să facă Consulatul general de la Shanghai, această apreciere a creat o vie emoție membrilor ansamblului și o deosebită satisfacție conducătorilor delegației noastre.
Deschiderea oficială a festivalului şi spectacolul de gală, preluat de televiziunea națională din China, s-au bucurat de atenția a peste 200 milioane de telespectatori, așa cum afirmau organizatorii la recepția oferită în cinstea delegațiilor participante.
– În China, ați marcat și împlinirea unui sfert de veac de activitate artistică a ansamblului ce-și trăiește împlinirile de excepție pe lângă Compania de Transport Public din Cluj – Napoca, și ea una dintre cele mai performante din România.
Tiberiu Groza: Pentru ansamblul folcloric Dor Transilvan, ajuns în cel de al 25-lea an de activitate, participarea la cele două festivaluri internaționale din China, reprezintă vârful carierei sale artistice şi a reprezentării României în festivaluri internaționale de profil, ansamblul participând şi el, cu cea mai mare echipă de dansatori pe care a deplasat-o vreodată în străinătate, adică 34 de tineri artiști.
Reprezentarea României la cele două festivaluri internaționale reprezintă încununarea activității atâtor generații de dansatori care s-au format şi au activat în cadrul ansamblului de-a lungul celor 25 de ani de la inființare, reprezintă recunoștința acestora față de susținerea financiară şi materială asigurate de Compania de Transport Public din Cluj Napoca, de directorul general ing. Liviu Neag.
– Au dat dovadă de suficientă ospitalitate chinezii?
Tiberiu Groza: Mai mult decât credeți. Pe perioada festivalurilor, steagul României a stat arborat la loc de cinste în hotelurile de 4 stele care au găzduit ansamblul Dor Transilvan. Organizatorii celor două festivaluri internaționale, foarte bine organizate, au pregătit pentru reprezentanții țărilor participante un program turistic de excepție, încercând să prezinte oaspeților cele mai reprezentative elemente ale culturii chinezesti, de la fabrici de prelucrare a mătăsii şi jadului, arta ceaiului şi istoria ceramicii chinezești, la simbolicele locuri şi obiective turistice precum Marele zid Chinezesc, Grotele Longmen (cu cele 100.000 de statui a lui Budha), Piaţa Tiananmen şi Orașul Interzis. Iar specialităţile bucătăriei chinezești nu au lipsit de pe mesele oaspeților sau de la dineurile oficiale, în nici o zi a şederii lor în China.
– Putem concluziona că au fost festivaluri ale folclorului turistic de mare amplitudine, care ne poate… contamina și pe noi în ce privește redimensionarea, viitoare, a acestor fenomene artistice?
Tiberiu Groza: Sigur că da. A fost o experiență si o realizare memorabilă pentru toţi componenții delegației românești, ai acestei frumoase și talentate familii artistice, numită: Ansamblul folcloric Dor Transilvan, care a dus și duce mesajul și bogăția folclorului transilvănean și românesc, nu doar în țară, ci și pe marile scene ale lumii.
Prieteniile legate pe perioada festivalului cu reprezentanții celelalte țări participante vor rodi în colaborări culturale viitoare, unii dintre ei urmând a ne fi oaspeți cu ocazia participării la festivalul internațional de folclor „Serbările Transilvane”.
Participarea reprezentanților României la cele două festivaluri internaționale a fost evidențiată și printr-un amplu interviu acordat de mine pentru Radio China Internațional, un post ce emite în 200 de limbi ale pământului.
În acest an al aniversării Centenarului Marii Uniri, Compania de Transport Public din Cluj Napoca a onorat cum se cuvine această mare sarbătoare, trimițindu-și reprezentanții culturali nu numai în îndepărtata Chină ci şi în comunitățile românești din Ungaria (Szeghed) şi Serbia (Valea Timocului), unde mesajul artistic a fost fericit împletit cu cel istoric ce dăinuie de multe milenii.
A consemnat
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie