ANOSR: Universităţile care şcolarizează studenţi în afara legii trebuie aspru sancţionate

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră că universităţilor care au încălcat reglementările Legii Educaţiei Naţionale nu trebuie să li se ofere posibilitatea de a emite acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii neacreditate/neautorizate.

„ANOSR consideră oportună decizia Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de a reglementa Sigla ANOSRsituaţia incertă a absolvenţilor unor anumite programe de studii neacreditate/neautorizate înmatriculaţi în sistemul de învăţămînt superior pînă în anul universitar 2010-2011, dar proiectul de Ordonanţă de Guvern publicat trebuie să fie modificat în aşa fel încît să nu ofere posibilitatea universităţilor care au încălcat reglementările Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, după intrarea acesteia în vigoare, să poată emite acte de studii pentru absolvenţii programelor de studii neacreditate/neautorizate sau care au depăşit capacitatea de şcolarizare admisă, şi să se asigure printr-un sistem strict de monitorizare şi sancţionare că astfel de cazuri nu se vor mai întîlni şi în viitor”  – se arată într-un comunicat al ANOSR, remis presei.

În opinia reprezentanţilor ANOSR, această Ordonanţă de Guvern trebuie să reglementeze dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat doar studenţilor care au început studiile organizate la forme de învăţămînt/locaţii/într-o limbă de predare neacreditată/neautorizată cel tîrziu în anul universitar 2010-2011, care se află în prezent într-o situaţie de vid legislativ. „Dacă există astfel de situaţii întîlnite şi la studenţi înmatriculaţi începînd cu anul universitar 2011-2012, după emiterea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, universităţile care au permis încălcarea legislaţiei în vigoare în acest fel trebuie aspru sancţionate, iar pentru acei studenţi trebuie stabilite măsuri tranzitorii prin care să aibă dreptul să îşi continue şi/sau echivaleze studiile în cadrul unor programe care respectă normele legale în vigoare, cu verificarea nivelului de competenţe dobîndit de aceştia” – consideră reprezentanţii studenţilor.

De asemenea, ANOSR solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să aplice sancţiuni mult mai dure în momentul în care se constată astfel de încălcări ale legislaţiei în vigoare, „care să descurajeze universităţile să adopte astfel de practici şi să sporească nivelul acestora şi modul de aplicare prin prezenta ordonanţă”. Astfel, studenţii propun măsuri precum: retragerea autorizaţiei/acreditării pentru programul de studii/instituţia de învăţămînt în cauză, cu acordarea posibilităţii studenţilor deja înmatriculaţi de a-şi continua studiile la altă instituţie de învăţămînt şi recunoaşterea creditelor dobîndite la programele de studii autorizate provizoriu/acreditate; sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la activitatea de abuz în serviciu a celor responsabili de încălcarea legislaţiei în vigoare; aplicarea de amenzi instituţiei de învăţămînt în cauză.

„Ne aşteptăm ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să îşi asume să monitorizeze constant respectarea legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte funcţionarea programelor de studii, înmatricularea studenţilor şi respectarea capacităţii de şcolarizare maxime aprobate, astfel încît în viitor să nu mai fie întîlnite astfel de cazuri care să necesite reglementări speciale” – se arată în comunicatul ANOSR.

„Considerăm că în sistemul naţional de învăţămînt superior este necesară mai multă disciplină în ceea ce priveşte funcţionarea programelor de studii. Ministerul Educaţiei trebuie să fie mult mai atent la ceea ce se întîmplă în universităţile din România şi să nu permită apariţia unor noi astfel de cazuri. Sancţiunile trebuie să fie mult mai drastice, astfel încît nici un rector să nu-şi mai permită să încalce legislaţia în vigoare sperînd că nu va suporta nici o consecinţă. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că prin această ordonanţă nu se dă liber la emis diplome fără a avea garanţia că acestea chiar atestă un nivel de competenţe adecvat şi să impunem măsuri suplimentare de verificare acolo unde este posibil” – declară preşedintele ANOSR, Vlad D. Cherecheş, citat în comunicat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie