ANOSR solicită ca subvenția pentru cămine-cantine să se acorde pe număr de studenți cazați

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită ca subvenția pentru cămine-cantine să se acorde pe număr de studenți cazați și nu pe număr de studenți căminizați subvenționați de la bugetul de stat, apreciind că distincția dintre forma de școlarizare finanțată de la bugetul de stat și cea în regim cu taxă ar trebui să se realizeze „pentru cheltuielile privind școlarizarea, nu pentru cele privind serviciile conexe”.

„Considerăm că nu este echitabil sau în concordanță cu legislația în vigoare ca un student la forma de învățământ în regim cu taxă să plătească tarife de cazare și masă diferențiate de studentul bugetat” – susțin reprezentanții studenților, într-un comunicat remis, joi, presei. În baza aceluiași raționament, ANOSR propune ca alocarea fondurilor bugetare destinate subvenției pentru transportul public local de suprafață să se facă „pentru toți studenții, indiferent de forma de finanțare a studiilor, și nu doar pentru cei finanțați de la bugetul de stat”.

Potrivit comunicatului, „pentru prima dată în istorie”, Ministerul Educației Naționale va distribui transparent fondurile bugetare destinate subvențiilor cămine-cantine, „în urma demersurilor și propunerii unei metodologii de alocare inițiate de ANOSR”. De asemeni, susțin reprezentanții studenților, inițiativele ANOSR referitoare la transportul public local și la alocarea fondului de dezvoltare instituțională, „s-au concretizat prin adoptarea a trei Ordine ale ministrului Educației”.

„În ce privește fondul pentru dezvoltarea instituțională, ANOSR a încurajat transparentizarea raportării cheltuirii banilor publici prin introducerea obligativității publicării rapoartelor de implementare a proiectelor finanțate prin acest fond, pe site-urile proprii ale universităților (…). De asemenea, considerăm că este oportună posibilitatea de a organiza o a doua competiție de proiecte, pentru a le acorda universităților încă o șansă de accesare a fondului de dezvoltare instituțională, în eventualitatea în care nu a fost alocat în întregime la prima rundă de aplicații. Clarificările aduse proiectului de ordin de ministru sunt cu atât mai relevante pentru studenți, cu cât metodologia prevede că acest fond se adresează și pentru susținerea proiectelor educaționale, inclusiv cele propuse de asociațiile studențești și aprobate de universitate” – arată ANOSR.

Potrivit comunicatului, la propunerea ANOSR, pentru calcularea subvenției acordate pentru cămine-cantine, se ține cont de „majoritatea aspectelor relevante în crearea unor formule de calcul care să permită o alocare bugetară cât mai echitabilă și conformă cu realitatea: coeficienți de echivalare corespunzători categoriilor de studenți căminizați, coeficienți de cost corespunzători infrastructurii pentru cămine și coeficientul corespunzător capacității cantinelor administrate de universități”. Dar, „deși prin amendamentele referitoare la metodologia de alocare a acestor fonduri, transmise MEN, ANOSR a reiterat susținerea incluziunii sociale a tuturor categoriilor de studenți și eliminarea oricărei forme de discriminare, acestea nu au fost adoptate integral”, în continuare fiind subvenționați „doar studenții la forma de învățământ finanțată de la bugetul de stat și nu toți studenții căminizați” – arată ANOSR.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie