ANOSR: Măsurile recente adoptate de MTS descurajează performanța studenților

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă măsurile recente implementate de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), despre care afirmă că „descurajează performanța studenților și nu se implică în reducerea inechităților socio-economice existente”. Conform Ordinului nr. 513/2019, anul acesta, numărul total de locuri acordate pentru Programul Național „Tabere Studențești” a scăzut cu 2.858 de locuri, de la 10.000 la 7.142.

„În urma demersurilor ANOSR din anul precedent, Ministerul Tineretului și Sportului a adoptat Ordinul nr. 290 din 13 aprilie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a Programului Național „Tabere studențești” 2018. Astfel, numărul total de locuri acordate pentru Programul Național «Tabere Studențești» 2018 a crescut cu 66,6%, de la 6.000 la 10.000 de locuri. Efortul bugetar pentru a acoperi aceste creșteri a fost de 2.000.000 de lei. Cu doar un an mai târziu, MTS a venit cu noi modificări, revenind, astfel, la situația din anul precedent. Deși în luna ianuarie ANOSR a participat la întâlniri cu ministrul Tineretului și Sportului, MTS nu a ținut cont de principalele solicitări ale studenților” – arată liderii Alianței.

Potrivit acestora, pe lângă scăderea drastică a numărului de locuri pentru studenți în tabere, MTS a adus și alte modificări în noua metodologie, care au fost amendate de ANOSR, în 14 februarie a.c. „De exemplu, ANOSR a propus ca studenții care activează în cadrul Caselor de Cultură ale Studenților să nu se încadreze în aceeași categorie cu studenții cazuri sociale, aceștia din urmă având prioritate tocmai pentru a facilita integrarea grupurilor socio-economice dezavantajate. O altă propunere este creșterea numărului de locuri alocate pe criterii sociale, care ar trebui să fie în pondere de minimum 30%, nu maximum, exact din același motiv menționat anterior. În plus, ar trebui să beneficieze de loc în tabără și studenții implicați în acțiuni de voluntariat, activități și proiecte studențești, manifestări culturale, științifice și sportive gestionate de asociațiile studențești, nu doar de federațiile studențești. Totodată, listele cu studenții beneficiari ar trebui să fie întocmite și în funcție de ponderea pentru activități precum cele enumerate mai sus” – consideră reprezentanții Alianței.

M. T.

Articole din aceeasi categorie