ANOSR: A demarat prima etapă a Campaniei de promovare a mobilităţilor Erasmus+

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) au demarat prima etapă a Campaniei de promovare a mobilităţilor Erasmus+, informează un comunicat al ANOSR transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, prima etapă a campaniei, începută în luna iulie, odată cu sesiunea de admitere în învăţământul superior, are rolul de a informa potenţialii studenţi despre oportunităţile internaţionale pe care le oferă sistemul de învăţământ superior românesc şi de a populariza mobilităţile academice şi de practică în rândul acestora. Pe parcursul acestei primei etape a campaniei, în cele 72 de universităţi din România înscrise în Programul Erasmus, s-au distribuit 70.000 de cărţi poştale, cu mesajul „Nu fi doar student, fii Erasmus!”. În paralel, în media online se distribuie mesaje de informare cu privire la desfăşurarea stagiilor de mobilitate, fotografii şi declaraţii ale foştilor studenţi Erasmus, precizează ANOSR.

Cea de-a doua etapă a campaniei se va desfăşura în octombrie, odată cu începerea noului an universitar, având scopul de a creşte numărul de participanţi din România la Programul Erasmus+.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului, prin care tinerii pot beneficia de programe educaţionale, stagii de practică sau de voluntariat, printre care se numără şi mobilităţile academice şi de practică pentru studenţi. Conform ANOSR, programele de mobilităţi oferă studenţilor ocazia de a studia în alte state din Europa pentru un semestru sau un an, pe parcursul fiecărui ciclu de studii, sau de a participa la stagii de practică. În toată această perioadă, studenţii beneficiază de o bursă, iar studiile le sunt recunoscute la întoarcerea în ţară. Astfel, tinerii au ocazia să se bucure de beneficiile schimbului educaţional intercultural, având posibilitatea de a aprofunda domeniul studiat şi dintr-o perspectivă internaţională.

Universităţile din România încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ superior din alte state, pentru a putea trimite studenţi în mobilităţi academice, şi au alocat un buget din care acordă burse. La întoarcerea din programul de mobilitate, studenţilor li se echivalează creditele obţinute la universitatea parteneră, astfel că aceştia îşi pot continua studiile fără probleme, în general fără a fi nevoiţi să recupereze discipline suplimentare.

„Experienţa internaţională este deosebit de importantă într-o lume tot mai cosmopolită. Capacitatea de adaptare la contexte interculturale şi experienţa de comunicare şi de lucru în astfel de medii sunt esenţiale pe o piaţă globală a muncii, astfel că participarea la programe de mobilităţi ajută studenţii să acumuleze competenţe de bază pentru viitoarea lor carieră. În plus, posibilitatea de a studia şi de a locui în altă ţară, precum şi aceea de a descoperi cultura unui alt popor oferă şansa unei dezvoltări armonioase a tinerilor, iar prieteniile legate în timpul programelor de mobilităţi cu tineri din întreaga lume pot schimba vieţi. Mai mult decât atât, contactul cu un alt sistem educaţional şi cu cadre didactice şi studenţi internaţionali deschide numeroase perspective studenţilor români în sensul unor colaborări transnaţionale şi al diversificării parcursului lor academic”, arată comunicatul.

ANPCDEFP gestionează în România fondurile europene alocate domeniilor educaţiei, formării profesionale şi tineretului prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene şi prin cele care provin din Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) şi sunt alocate Programului de Educaţie, burse, stagii şi antreprenoriat în domeniul tineretului, mai informează sursa citată.

Articole din aceeasi categorie