Alunişul Sâncraiului – o comunitate mică cu un suflet mare

 DSCF1180[1]Un sat cât o… poezie, lipit de pintenii Apusenilor, ceva mai la sud-vest de Huedin, unde verdele e suveran, iar liniştea te îndeamnă la meditaţie. Un colţ de rai pe pământ, ce cucereşte mulţi europeni nu doar prin frumuseţea naturală de rară puritate, ci şi prin sufletele mari şi generoase ale celor ce trăiesc în aceste fascinante locuri, unde vârsta deplinei maturităţi îşi pune amprenta înţelepciunii pe tot ceea ce se întâmplă şi se rostuieşte aici, în acest timp, contrastant cu nechibzuitele frământări şi întâmplări ce însângerează viaţa semenilor noştri europeni, chiar şi în zilele legitimelor sărbători.

Un sătuc conectat la utilităţile şi confortul vieţii contemporane, unde trăiesc în linişte şi deplină armonie români şi maghiari, respectându-şi tradiţiile şi vocaţia, împărtăşindu-şi bucuriile şi tristeţea, fără a fi deranjaţi de graiul şi confesiunea religioasă a fiecăruia.

Toleranţa, armonia, fraternitaDSCF1189[1]tea şi bunul simţ, consolidate pe această sfântă vatră comună a celor ce trăiesc în Aluniş, şi-au prezentat adevăratele dimensiuni umane sâmbătă, la resfinţirea Bisericii Ortodoxe din această pitorească localitate pre-montană, când alaiul de participanţi, majoritatea cu… rădăcini de Aluniş, au fost primiţi cum se cuvine de primarul comunei Sâncraiu, Poka Andrei Gheorghe, purtând eşarfa tricoloră, şi preo tul ortodox Dănuţ Gălătean, doi tineri cu importante responsabilităţi comunitare, care şi-au însuşit necondiţionat lecţia prieteniei şi a ajutorului reciproc. Şi nu oriunde, căci la un deces se trag clopotele şi la biserica română şi la cea a maghiarilor, la priveghi şi înmormântări participă întreaga comunitate, la fel la săr bătorile celor două etnii, iar prezenţa etnicilor maghiari la Liturghia şi slujba de resfinţire oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ şi un mare număr de preoţi din parohiile înDSCF1188[1]vecinate Huedinului confirmă sublinierile de mai sus.

Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că solidaritatea clerului este împărtăşită şi de administraţia publică, manifestă prin prezenţa primarilor din Huedin, Călăţele, Mărişel, Săcuieu, Poieni, Ciucea şi Mărgău, dar şi a senatorului Alexandru Cordoş, care au participat la sărbătoarea prilejuită de resfinţirea acestui lăcaş de cult cu vârsta de 134 de ani. Prin donaţiile făcute de bucureşteanul Valentin Pop, clujeanul Ion Cobîrzan, de Primăria Sâncraiu, de enoriaşii satului şi comisarul şef Gheorghe Călătan, un adevărat diriginte de şantier în materializarea acestei mari primeniri constructive, au fost realizate, între altele, reabilitarea acoperişului, refacerea faţadei, parchetare nouă şi încălzirea centrală, o nouă pictură interioară şi chiar refacerea spaţiului exterior ambiental.

Pentru tot ceea ce s-a făDSCF1181[1]cut aici, ÎPS Andreicuţ a înmânat Diplome de aleasă cinstire preotului Dănuţ Călătean, credincioşilor din sat, iar animatorului acestor lucrări de mare valoare, Gheorghe Călătan, i-a înmânat „Crucea Transilvană”.

Ineditul acestei sărbători, consumată la Biserica Ortodoxă din Aluniş, constă şi în faptul că în faţa bisericii a fost amplasat un mare bust al eroului Avram Iancu şi o placă pe care scrie: „Glorie ostaşilor români, eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, în lagăre, în închisori, pentru apărarea ţării şi Slava Bisericii noastre, pentru libertate naţională”.

La bustul lui Avrămuţ aDSCF1185[1]u fost depuse coroane de flori, iar vicepreşedintele Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu” , prof. Alexandru Rus, şi preşedintele Filialei Cluj-Napoca al aceleiaşi Societăţi, ing. Constantin Sicoe, asistaţi de Mitropolitul Andrei Andreicuţ, au înmânat unor reprezentanţi ai clerului Albumul Societăţii şi numărul 63 al revistei ilustrate „Iancule Mare”. Mai mult, acţiunea de sâmbătă are şi o mică rezonanţă externă, amplificată de prezenţa unor americani şi olandezi, care îşi petrec o bună parte din an în locuinţele cumpărate în sătucul bine dichisit şi conectat de mai bine de un deceniu la agroturismul internaţional.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie