Alexandra Lobao (IHECS) – Atelierul de la UBB ne sfătuieşte ce trebuie să facem împreună în UE

Atelierul de lucru cu tema “Mediul de afaceri din UE şi nivelul local al jurnalismului european” (EU Affairs and Local Level European Journalism), care se desfăşoară la Universitatea “Babeş-Bolyai”, aduce în atenţie şi istoria conceptului Europei Unite, respectiv de ce sîntem împreună şi ce trebuie să facem împreună, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, profesor Alexandra Lobao de la Institutul de Înalte Studii în Comunicaţii Sociale (IHECS) din Bruxelles.

“Atelierul de la Cluj-Napoca, ca şi cele din alte locuri din Europa, este un fel de sfat practic pentru viitorii jurnalişti, va aduce în reţea mai multă lume, iar studenţii la jurnalism şi în comunicare vor afla mai multe lucruri despre UE. Există un interes sporit pentru ştirile de fiecare zi de pe continent. Viaţa noastră este influenţată de deciziile şi legile adoptate în instituţiile europene de la Bruxelles, sau în capitalele celor 27 de state membre ale UE. Atelierul este un fel de sfat practic şi le oferă viitorilor jurnalişti informaţii utile”, a spus prof. Alexandra Lobao.

Ea a precizat că Fundaţia elveţiană “Charles Leopold Mayer”, creată la Paris, care are drept obiectiv progresul omului, a decis, în urmă cu trei ani, să dezvolte “Polul Europa” şi doreşte să lucreze în acest proiect cu jurnalişti. Fiind în legătură cu IHECS din Bruxelles, fundaţia a propus organizarea a trei ateliere de lucru cu alte universităţi europene. Au fost invitate Universitatea din Barcelona (Spania) şi Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB), iar din 2012 vor fi atrase în proiect şi alte universităţi. “UBB era deja parteneră a IHECS pentru alte proiecte europene şi fiind vorba de apartenenţa la o reţea a fost în firescul lucrurilor să venim la Cluj-Napoca”, a afirmat prof. Alexandra Lobao.

Coordonatorul atelierului de lucru, Cristina Nistor, de la Departamentul de Jurnalism al UBB, a afirmat că evenimentul care se desfăşoară, marţi şi miercuri, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB are loc în continuitatea unor iniţiative pe care departamentul instituţiei clujene de învăţămînt superior le desfăşoară de mai mulţi ani.

“Din anii 2006, 2007 am început să ne orientăm cu o mult mai mare atenţie spre tematicile europene. De atunci, am participat la nenumărate proiecte europene în care studenţii UBB au avut ocazia să viziteze instituţiile de la Bruxelles şi Strasbourg, unde s-au întîlnit cu experţi pe diferite domenii. Şi la nivel curricular am concretizat aceste interese ale noastre prin introducerea de cursuri speciale de jurnalism european şi de comunicare, atît în programele de licenţă, cît şi la cele de masterat în limbile română, engleză, franceză şi celelate. Mai cu seamă acum, cînd vedem ce se petrece în Grecia, în Portugalia sau în Italia, încercăm să fim cît mai practici şi ancoraţi în realitate. Este de datoria noastră, ca formatori, să organizăm astfel de evenimente pentru studenţi. Încercăm să aducem un background. Partenerii noştri de la Bruxelles ne sînt alături şi în proiectul “MicroEuropa”, unde posturile de radio din UBB şi IHEC realizează materiale pe tematici europene”, a spus Cristina Nistor.

La rîndul său, Adrian Popa, expert în Comunicare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, a arătat că a fost invitat la acest eveniment pentru a le expune studenţilor legătura dintre Relaţii Publice şi Presă, la nivel european.

“Am punctat legăturile care există între subiecte de interes pentru comunităţile din Transilvania cu cele din alte regiuni din Europa. Am dorit să le transmit studenţilor convingerea că ei pot găsi similitudini în temele abordate, lucruri care să intereseze, deopotrivă, şi romînii şi francezii şi belgienii. Dacă aceste informaţii sunt transpuse simplu, pe înţelesul tuturor, impactul prin ştiri se produce şi în România şi în alte părţi din Europa. Le-am spus studenţilor că nu trăiesc într-o comunitate închisă şi pot să ia oricînd legătura cu jurnalişti din toată Europa, dar şi cu factori de decizie de la Bruxelles şi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, care îi pot ajuta în redactarea unui material de presă”, a arătat Adrian Popa.

Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca găzduieşte, timp de două zile, un atelier de lucru cu tema “Mediul de afaceri din UE şi nivelul local al jurnalismului european” Atelierul este organizat de Fundaţia “Charles Leopold Mayer”, Departamentul de Jurnalism al UBB şi IHECS.

Articole din aceeasi categorie