Activităţi educative interesante la Şcoala Gimnazială din Aluniş

Toamna înseamnă şi pentru elevii unităţilor de învăţământ din mediul rural reluarea activităților cultural-artistice. În împrejurimile municipiului Gherla, tot mai des avem ocazia să participăm la astfel de evenimente.

Elevii de la şcolile din Aluniş şi Ghirolt au avut prilejul să afle mai multe informaţii despre cultura tradiţională, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Zilele trecute, sala Căminului Cultural din Aluniş s-a umplut până la refuz cu elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială din comună şi de la Şcoala primară din satul Ghirolt. De la CJCPCT Cluj a fost prezentă doamna Marinela Zegrean Istici, consultant artistic la Compartimentul de Educaţie Permanentă şi Proiecte Culturale, cunoscuta interpreta de muzică populară de la Serviciul de Promovare şi Spectacol, Mariana Morcan (care a susţinut cu această ocazie un scurt recital) şi consultantul artistic Grigore Sâmboan.

În cadrul proiectului „Zestrea tradiţiilor clujene”, copiii au aflat, din prezentarea făcută şi din pliante, informații interesante despre activităţile centrului, despre importanța păstrării şi promovării obiceiurilor şi tradiţiilor din judeţul Cluj.

A fost o întâlnire frumoasă şi fructuoasă, în care invitaţii au interacţionat cu elevii, care au fost întrebați despre obiceiurile locale, cum ar fi Sânzienele sau șezătoarea, dar şi alte datini din zonă. La sfârşitul întâlnirii de la Aluniş, elevii  au fost angrenaţi într-un interesant şi atractiv concurs pe teme de cultură tradiţională, unde și-au putut pune în valoare cunoștințele în domeniu, dobândite atât în cadrul orelor de la clasă, cât şi la diferitele manifestări cultural-artistice desfăşurate de-a lungul anilor trecuţi.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie