A XI-a ediţie a Conferinţei internaţionale „Legislaţie de Mediu, Ingineria Siguranţei şi Managementul Dezastrelor”, organizată la UBB

Circa 250 de specialişti din România, SUA, Africa de Sud, Belgia, Italia, Franţa, Olanda, Republica Moldova, Slovenia, Ungaria şi Afganistan participă, în perioada 26-29 mai, la Cluj-Napoca, la cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei internaţionale „Legislaţie de Mediu, Ingineria Siguranţei şi Managementul Dezastrelor” – ELSEDIMA, cu tema „Consolidarea rezilienţei la dezastre într-o lume aflată în schimbare”.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, din cadrul Universităţii Babeş-Conferinta-mediuBolyai, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Academia de Ştiinţe Tehnice din România, SC ICPE Bistriţa SA şi Societatea Naţională de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

Tematica conferinţei include aspecte privind: rezilienţa şi managementul dezastrelor; dezvoltare durabilă într-o lume aflată în continuă schimbare; reducerea riscului de dezastre; adaptare la schimbările climatice şi monitorizare atmosferică; răspunsul eficient la situaţii de urgenţă; prevenirea şi controlul poluării mediului; tehnologii şi echipamente de protecţia mediului.

Cu prilejul conferinţei, joi, 26 mai, va avea loc şi inaugurarea oficială a Institutului de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor bazat pe Calcul de Înaltă Performanţă (ora 9:30, în Amfiteatrul “Iustinian Petrescu” al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului). Conform celor anunţate de organizatori, Institutul funcţionează „ca o reţea interdisciplinară de cercetare a cauzelor diverselor tipuri de dezastre, a efectelor acestora, a strategiilor de răspuns adecvate, a efectelor pe termen scurt şi lung asupra populaţiei, economiei şi mediului şi de elaborare a propunerilor de strategii globale de management pentru diferite tipuri de dezastre”. De asemeni, institutul „iniţiază şi dezvoltă studii legate de cercetarea, implementarea, susţinerea şi promovarea practicilor sustenabile pe plan local, regional şi naţional”, caracterul său interdisciplinar permiţînd abordarea unei „multitudini de aspecte referitoare la sustenabilitate, care să contribuie la dezvoltarea durabilă a Europei Centrale şi de Est”. Noile spaţii au fost amenajate şi dotate la cele mai înalte standarde, şi cuprind nouă laboratoare şi şase centre şi grupuri de cercetare.

Ceremonia de deschidere a lucrărilor conferinţei va avea loc joi, 26 mai, de la ora 9:30, în Amfiteatrul Iustinian Petrescu din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului (Str. Fîntînele nr. 30). Lucrările conferinţei vor continua vineri, 27 mai, pe mai multe secţiuni paralele.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu National University of Public Services, Ungaria, University of the Free State, Disaster Management Training and Education Centre for Africa, Africa de Sud.

M. T.

Articole din aceeasi categorie