Acad. Nicolae Edroiu: Sigiliile mănăstirilor Vad şi Putna reprezintă identic scena Adormirii Maicii Domnului

Academicianul Nicolae Edroiu a prezentat, luni, sigiliul Mănăstirii Vad, pe care este înfăţişată scena Adormirii Maicii Domnului şi care este identică cu cea de pe sigiliul Mănăstirii Putna.

“În vechea Episcopie a Vadului se afla Mănăstirea cu hramul «Adormirea Maicii Domnului», începînd cu secolul al XVI-lea. Sigiliul metalic al mănăstirii nu s-a păstrat. Urma sigiliului rotund, cu diametrul de 51 de milimetri, se păstrează însă pe textul unei scrisori. Între două cercuri concentrice era inscripţia în limba slavonă, cu litere chirilice, iar citirea ei se face în sensul acelor ceasornicului, de sus, spre dreapta: «Pecetea Mănăstirii Vad, Adormirea Născătoarei Domnului»”, a precizat acad. Nicolae Edroiu, la sesiunea de comunicări cu tema “Eparhia Clujului la 90 de ani. Istoric, evenimente, personalităţi”, adăugînd că simbolul heraldic de pe sigiliu aparţine tipului hageografic.

Reîntemeierea Eparhiei Feleacului, în anul 1921, a fost un eveniment istoric de mare semnificaţie pentru românii transilvăneni şi a însemnat mult în viaţa lor religioasă, a subliniat academicianul. El a amintit, în expunerea sa, că în acelaşi an, la Cluj-Napoca au fost inaugurate instituţii referenţiale pentru viaţa academică şi culturală a oraşului, precum Universitatea Babeş-Bolyai, Muzeul Limbii Române, Institutul de Lingvistică “Sextil Puşcariu” – care a finalizat, recent, publicarea marelui “Dicţionar Tezaur al limbii române”, în 19 volume, Institutul de Istorie Naţională, Institutul de Speologie – primul cu acest profil din lume, dar şi Teatrul şi Opera Naţională şi Grădina Botanică.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului împlineşte, în aceste zile, 90 de ani de la reînfiinţarea sa, în anul 1921, pe solul vechilor episcopate întemeiate la Feleac şi la Vad de voievodul Ştefan cel Mare.

Sărbătorirea acestui moment aniversar se face printr-o suită de evenimente culturale şi religioase, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, între 3 şi 8 decembrie.

Articole din aceeasi categorie