Colecție nouă de fluturi, la UBB

Colecțiile Muzeului Zoologic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) s-au îmbogățit recent cu o colecție valoroasă de fluturi – Colecția de Lepidoptere Marg-Wladimir Manoliu.

Colecția cuprinde numeroase specii de fluturi rari – Albăstrelul transilvan, întâlnit pe pantele însorite de la Suatu, fluturii din grupul Maculinea, Colias myrmidone sau fluturele Apollo, dar și specii mai des întâlnite, unele chiar și în orașul Cluj-Napoca, precum fluturele Ochi de Păun sau Coada rândunicii. De asemeni – informează UBB – modul de preparare și conservare a materialului conferă acestei colecții o ridicată valoare estetică.

M. W. Manoliu a fost un pasionat entomolog amator, care „a colectat, pregătit și etichetat, cu rigurozitate științifică”, diverse specii de fluturi din împrejurimile Clujului și nu numai. Încununarea muncii lui de o viață se reflectă în colecția lăsată în urmă, care cuprinde câteva mii de exemplare.

A corespondat și colaborat cu entomologii și colecționarii din țară și, prin schimburi de fluturi, și-a îmbogățit colecția cu unele specii rare și cu câțiva fluturi exotici.

Colecția a fost donată Muzeului Zoologic al UBB de către cei doi fii ai săi, Mirel Radu și Călin Mărgărit Manoliu, în calitate de moștenitori. Preluarea donației s-a desfășurat sub coordonarea Direcției Patrimoniu Cultural Universitar – Serviciul Muzee – precizează sursa citată.

M. T.

Articole din aceeasi categorie