600 de tineri refac ce a distrus natura

Vreme câinoasă, sâmbătă, într-un mare areal al Munților Apuseni. A plouat mărunt și rece, iar temperatura s-a…poticnit la cinci grade pe segmentul pozitiv al termometrului.

În această atmosferă de sfârșit de iarnă, mai degrabă decât toiul primăverii, entuziasmul și mobilizarea tinerilor din municipiul Cluj – Napoca, Oradea și Huedin, a fost exemplară la apelul primarului comunei Poieni, domnul Constantin Gheorghe Boca, de a participa la o mare acțiune civică.

Nici măcar o dată Barajul de la Lacul de acumulare Valea Drăganului nu a găzduit circa 100 de autoturisme din care au coborât 600 de tineri și tinere, elevi, studenți și de alte îndeletniciri, ba chiar și mulți vârstnici, care au îndurat vitregiile zilei pentru a repara ce a distrus, în 17 septembrie 2017, furia naturii.

Aici, deasupra Pârâului Crucii și a monumentalului baraj ce-și trimite puhoiul de ape spre generatoarele de energie electrică, s-a constituit un adevărat șantier silvic pe terenurile unde au fost smulși din rădăcini mii de arbori în acea zi tenebroasă de septembrie.

La îndemnul primarului Boca, a reprezentanților Romsilva și a co-organizatorului Marius  Buceag, sprijiniți permanent de liderii Festivalului MUSIC OUTDOOR  EXPERIENCE și BEARD BROTHERS, organizarea lucrărilor de împădurire au decurs în nota impusă de tehnologia plantărilor silvice de primăvară.

Prin achiziția Primăriei Poieni, au fost sădiți pe aceste înălțimi 12 mii de puieți de molid și cum ploaia a căzut și pe aceste fragede rădăcini, sunt semne certe că aici vor crește molizi puternici și viguroși precum ambiția acestor iubitori de codru verde și turism montan.

Am spus turism montan datorită faptului că atât șeful administrației locale Poieni, Gheorghe Boca, cât și Marius Bugeac, mi-au povestit mai multe acțiuni lăudabile ale acestor tineri ce organizează, anual, la coada lacului, o agreată manifestare muzicală, gen UNTOLD, care urmărește, în principal, nu doar promovarea muzicii tinere, ci și dezvoltarea turismului montan. Cele patru ediții de până acum, au fost precedate de importante acțiuni de igienizare a zonei, de unde s-au dus tone de deșeuri și reziduri naturale ce împovărau frumoasa geografie a acestor locuri de rară frumusețe.

S-a lucrat zi lumină în numeroase reprize de ceață rece însă a fost acoperită suprafața de 30.000 mp cu această specie ce suportă cu brio microclimatul de aici, ne asigura reprezentantul administrației Poieni, care a oferit acestei enorme echipe apă, sucuri, cafea și mâncarea necesară acestei exemplare hărnicii.

De reținut este și faptul că primăria Poieni continuă acțiunile de împădurire cu alți 25.000 de puieți și că la acest eveniment remarcabil de sâmbătă a participat o echipă Salvamont și alta de la ISU, și cum nu au fost evenimente nedorite, și aceste echipaje au dat o mână de ajutor la înființarea noii păduri.

Păcat că drumul județean ce duce în acest spațiu mirific al Apusenilor este pigmentat cu mii de gropi de diferite dimensiuni, iar pe sute de hectare de teren forestier putrezesc multe mii de mc de material lemnos doborât la pământ de furtuna din 2017.

Dar cu aceste imagini dureroase vom reveni cât de curând în paginile ziarului.

Dumitru VATAU

Foto: Komiti și Teodor Pulka

Articole din aceeasi categorie