200 de doctoranzi ai UBB – sprijiniţi în cercetare printr-un proiect cu finanţare europeană

Un număr de 200 de doctoranzi ai Universităţii Babeş-Bolyai vor fi sprijiniţi, prin burse şi stagii în străinătate, să deruleze cercetări performante, relevante la nivel european, în cadrul colaborărilor cu instituţii şi centre de cercetare de pe continent, prin proiectul “Studii doctorale moderne: internaţionalizare şi interdisciplinaritate”, lansat la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

Proiectul, cu o durată de implementare de 36 de luni, beneficiază de o finanţare nerambursabilă de peste 21 de milioane de lei din Fondul Social European şi din alocări de la bugetul de stat. UBB are ca parteneri în acest proiect Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Viena (Austria) şi Universitatea din Regensburg (Germania).

Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Rudolf Graf, prorectorul UBB, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că universitatea va sprijini cei 200 de doctoranzi pentru  a-şi elabora teza de doctorat, în cadrul acestui program de performanţă.

“Instituţia clujeană de învăţămînt superior a pus accentul, în ultimii ani, pe excelenţă şi proiectul vine în întîmpinarea acestui deziderat al universităţii. Unul dintre elementele importante pentru noi este că în cadrul politicii de internaţionalizare a studiilor, la toate nivelurile, proiectul susţine stagiile de cercetare în străinătate. Ele sînt foarte importante pentru noi, fiindcă în acest mod studenţii au contact direct cu universităţi din afara ţării, văd cum merg lucrurile în altă parte şi aduc acasă cunoştinţe noi, precum şi influenţa pozitivă asupra unei întregi structuri. Interesul nostru este ca tinerii să se întoarcă şi să lucreze în profitul ţării. Ei pot aplica cele învăţate la UBB cu ceea au văzut în străinătate. UBB a lansat un proiect de modernizare a studiilor doctorale cu mult înaintea Legii Educaţiei 2011”, a spus prorectorul Rudolf Graf.

El a arătat că UBB urmăreşte, prin acest proiect, rezultate excelente în cercetare. Doctoranzii vor elabora lucrări ştiinţifice, care vor fi prezentate la reuniuni internaţionale, sau vor fi publicate în reviste cotate ISI Thomson. Teza de doctorat trebuie să fie de calitate şi cu efect în dezvoltarea societăţii.

Directorul Centrului pentru Studii Doctorale de la Universitatea din Viena, prof. dr. Lucas Zinner, a declarat, pentru AGERPRES, că în educaţia universitară europeană se produc schimbări radicale, pe fondul globalizării. Mobilitatea academică trebuie încurajată în vederea dezvoltării unei cariere de cercetare relevante. Programele de parteneriat, precum cel actual dintre UBB şi Universitatea din Viena, vor oferi competenţe generale şi specifice, necesare proiectării unui traseu de succes al carierei unui tînăr în plină formare. Vor fi schimburi reciproce de studenţi şi acest lucru va fi benefic pentru viitorul lor profesional şi apoi pentru mediul în care vor activa.

La rîndul său, Marianne Sedlmeier, directorul Centrului de Cooperări Internaţionale al Universităţii din Regensburg, a subliniat importanţa unor astfel de proiecte pentru dezvoltarea unor parteneriate europene şi în formarea profesională a tinerilor. Proiectul, care va stimula cooperarea în cercetare, va permite şi creşterea vizibilităţii rezultatelor doctoranzilor, pentru că în instituţiile partenere funcţionează şcoli doctorale prestigioase.

Managerul de proiect Andrei Kelemen a oferit cîteva date tehnice despre proiect: acesta se va derula pînă în 2013 şi pe întreaga sa durata, cei 200 de doctoranzi vor beneficia de un sprijin financiar constînd într-o bursă lunară de 1.850 de lei. În timpul stagiilor de şase luni, pe care le va parcurge fiecare doctorand, bursa va fi de 4.200 de lei. Doctoranzii vor fi sprijiniţi să participe şi la conferinţe internaţionale de prestigiu

Articole din aceeasi categorie