Urmează Ordonanţa 114 bis?

Printre procesele tot mai amânate ale lui Dragnea şi audierile la Parchetul General ale Codruţei Kovesi, o analiză făcută de PwC România referitor la mediul de afaceri din România a trecut aproape neobservată. Conform studiului, şapte din zece companii private din România vor abrogarea în întregime a Ordonanţei 114, iar peste jumătate dintre acestea (52%) intenţionează să sesizeze Comisia Europeană pentru că unele măsuri ar contraveni legislaţiei europene.

Actul cu pricina, emis anul trecut în 29 decembrie, deci după ce companiile îşi stabiliseră planurile şi bugetele pentru 2019, a instituit noi taxe în mai multe sectoare economice, printre care cel bancar, cel energetic şi cel al comunicaţiilor. Nu plâng de mila nici unuia dintre aceste domenii de activitate, dar nu pot să nu observ că în Codul Fiscal mai există încă o prevedere care spune că orice modificare legislativă trebuie anunţată cu 6 luni înainte de a fi pusă în practică, or Ordonanţa respectivă îşi face efectele chiar din prima zi a acestui an.

De altfel, OUG 114 a fost acerb criticată de mai tot mediul de afaceri din ţară, care avertiza asupra unor posibile efecte negative ale noilor măsuri fiscale asupra populaţiei, ce ar urma să suporte majorări de tarife la energie electrică, servicii de comunicaţii, carburanţi, alimente şi alte bunuri de larg consum, precum şi creşteri ale dobânzilor bancare. Recent, membrii Asociației Române a Băncilor și cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România au atras din nou atenția asupra impactului negativ pe care noile prevederi l-ar putea avea asupra companiilor şi l-au abordat pe tema asta pe preşedintele Senatului. Mai mult, Ministerul Energiei a solicitat prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, prevedere prevăzută în Ordonanţă. Iar în urmă cu doar cîteva zile, însuşi şeful Finanţelor Orlando Teodorovici a recunoscut că numeroase presiuni pentru modificarea Ordonanţei au fost făcute şi “din interiorul administraţiei publice, pe fiecare sector în parte, pe fiecare minister în parte care a fost implicat în avizarea acestui act normativ”, domnia sa punând toate acestea pe seama lobby-ului făcut de companii şi instituţii bancare străine.

Din câte se pare, Guvernul vrea să salveze ce se poate din Ordonanţă, fără a schimba prea mult din text. Astfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că prorogă termenul până la care companiile energetice trebuie să transmită cifra de afaceri pe baza căreia se va calcula contribuţia de 2%, fără a preciza însă care este noul termen de furnizare a datelor. Ceea ce ar putea însemna că OUG 114 rămâne, dar contribuţia nu.

Cea mai expresivă formulare a acestei atitudini a fost făcută de Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, care a comunicat, în termeni ultra-eleganţi, că “a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației în vigoare”. În traducere, este posibil să se schimbe schimbarea, iar documentul să fie modificat, nu mult, doar în părţile esenţiale. Altfel spus, s-ar putea ca Guvernul să fie ocupat în curând cu emiterea Ordonanţei 114 bis, copiind măcar parţial modelul inaugurat de Ordonanţa 14, care a abrogat-o pe surata ei cu numărul 13.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie