Un mariaj destrămat

Delegaţia Permanentă a ALDE a decis, luni, ieşirea partidului de la guvernare. Sigur, poți să-l crezi sau nu pe Tăriceanu când spune că decizia de a rupe alianța cu social democrații nu a fost legată de hotărârea PSD-ului de a-şi desemna un candidat la prezidenţiale, ci de faptul că premierul Dăncilă nu i-a prezentat un plan articulat pentru relansarea guvernării. La fel,poţi să crezi sau nu afirmaţia cum că liberalii nu pot merge mai departe cu construcţii bugetare care “nu pot să se deruleze aşa cum ne-am imaginat, pentru că imaginaţia e liberă, dar realitatea este constrângătoare”. Oricum, este interesant de constatat că diferența de opinii dintre PSD și ALDE a apărut imediat după ce social democrații au decis să aibă propriul candidat la funcția supremă în stat. Oare chiar să nu fi avut legătură decizia trecerii în opoziție a ALDE cu candidatul PSD la prezidențiale?!
În fine, nu mai contează acum motivele care au dus la scindarea alianței de la guvernare. Hotărârea, oricum, a fost luată. Numai că, spre surprinderea celor din ALDE, decizia are şi urmări neașteptate. Spre exemplu, ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a anunțat că nu renunţă la funcţia pe care o deţine, în ciuda deciziei ALDE şi aameninţării că o asemenea atitudine înseamnă şi excluderea din partid. Acest anunț nu-i exlus să fie urmat și de altele, făcute de alţi miniștri, secretari de stat sau chiar parlamentari din grupul democrat liberalilor. Așa că este posibil ca mișcarea făcută de Tăriceanu să ducă şi la un val de emigrări din partid, ceea ce, până la urmă, numai bine nu ar fi pentru ALDE
Probabil că Tăriceanu și-a imaginat că va convinge PSD să-l susțină ca și candidat unic la prezinţiale, şi că astfel va reuși să-şi relanseze partidul. Nu i-a ieșit planul, iar acum a găsit pretextul de a se răzbuna pe partenerii de guvernare, trecând în opoziție.
Cât privește PSD, este interesant că nu s-a lăsat impresionat de faptul că va rămâne singur la guvernare. “Vom continua guvernarea, vom implementa în continuare programul de guvernare”, a spus Dăncilă. Întrebarea care se pune însă este până când va reuși PSD să rămână la putere? Odată cu plecarea ALDE, PSD rămâne cu puțin peste 200 de parlamentari, iar pentru a deține majoritatea e nevoie de 233 de voturi. Rămâne de văzut dacă social democrații vor reuși să atragă de partea lor alți parlamentari pentru a-şi reface majoritatea, asfel încât să nu piardă guvernarea.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie