Un congres pentru viitor

Aproape 4.000 de delegați ai organizațiilor județene PSD din toată țara sunt așteptați sâmbătă la Sala Palatului din București pentru a-și alege noul președinte, secretarul executiv și secretarul general, în cadrul Congresului extraordinar al partidului.
Alegerile sunt deosebit de importante pentru că de rezultatul lor depinde soarta acestei formațiuni în următorii ani. Principalii candidați la șefia PSD sunt Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleşoianu, Ilie Rotaru şi Cătălin Stoichiţă. Nu dau pronosticuri în privința câștigătorului șefiei PSD. Ce vreua să arăt este că, indiferent de cum se va numi noul lider, principala sa misiune va fi să repoziționeze imaginea PSD, astfel încât cele trei confruntări electorale care urmează (prezidențiale – în acest an, locale și parlamentare – anul viitor) să nu mai reprezinte un coșmar pentru formațiunea social democrată, așa cum s-a întâmplat la europarlamentare.
Miza cea mai mare o reprezintă alegerile prezidențiale. Gândiți-vă că PSD nu a mai reușit să câștige bătălia pentru funcția supremă în stat din anul 2000, iar dacă eșecul se va repeta și la sfârșitul acestui an, mai mult ca sigur lucrurile se vor complica și mai mult pentru acest partid, ceea ce ar putea însemna ani mulți și grei de opoziție. Dar, pentru pentru a face față în următoarele confruntări electorale, va trebui ca reuniunea social democraților să nu însemne doar alegerea unui nou președinte, lucru impus de încarcerarea lui Liviu Dragnea. Ultimele evenimente din PSD au arătat că majoritatea liderilor – atât de filiale, cât și din structurile centrale – au înțeles că partidul se află într-un moment de cotitură și că trebuie abordată o cu totul altă tactică politică. Pe de o parte, e nevoie de o strategie care să permită atragerea tinerilor astfel încât să se poată trece la înnoirea partidului. Pe de altă parte, ei trebuie să recâștige acele categorii socio-profesionale cu opțiuni de stânga, care în ultimii ani s-au distanțat de social democrați.
Un alt lucru pe care trebuie să-l rezolve PSD este să găsească soluții pentru a recâștiga încrederea partenerilor săi din Uniunea Europeană şi să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Bruxelles-ul. Deşi acest partid şi-a legat numele de aderarea României la UE, acum această formaţiune a ajuns să fie etichetată ca fiind una ostilă valorilor Uniunii. Or, într-o ţară cum e România, în care mai bine de jumătate din populaţie are încredere în proiectul european, un partid care nu demonstrează că împărtăşeşte valorile şi principiile europene nu va putea emite pretenţii prea mari în confruntări electorale pentru funcţia supremă în stat sau pentru guvernare.
Rămâne de văzut dacă congresul de sâmbătă va reuşi să primenească formaţiunea social democrată.

Articole din aceeasi categorie