Ultimul ”Homo Moldovanus”

Magia zăpezilor de iarnă s-a risipit pe meleag şi politicenii noştri au revenit la vechile lor obiceiuri. Cum anul 2018 este unul simbolic atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova, fiind sărbătorit Centenarul Marii Uniri, aşa-zisele înţepături ale ”moldoveniştilor” împotriva a tot ce-i românesc nu contenesc să apară. Pe când românii luptă pentru o guvernare mai bună, Igor Dodon luptă pentru un ideal al său – o ţară fără unionişti.

Anul acesta, tumultos de altfel încă de la începutul său, va fi pentru nepreşedintele Dodon sare pe rană, şeful de stat fiind nevoit să ascundă orice legătură a istoriei comune cu România, inventând tot felul de noţiuni imaginare. Pe când România a declarat acest an anul Centenarului, acest ”Homo Moldovanus” al Republicii Moldova respinge ideea de apartenenţă a poporului Republicii Moldova la cel român , declarându-l „Anul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În cadrul discursului său, Igor Dodon a declarat că „trebuie să demonstrăm tuturor, dar mai întâi de toate propriilor cetăţeni, că noi nu suntem nici proiect statal temporar, nici al doilea stat românesc, nici provincie sau gubernie”. Această mascaradă nu este altceva decât o contramăsură la acţiunile celor care vor sărbători Centenarul Marii Uniri, încercând în aşa mod să diminueze din importanţa acestui eveniment.

Dar nu-i reuşeşte.

Luna ianuarie a început neaşteptat pentru românii de peste Prut, iniţiindu-se o acţiune importantă în sensul reunirii. Primăriile din satele şi oraşele Republicii Moldova care doreau unirea şi împărtăşeau valorile româneşti au răspuns chemării de a semna declaraţii simbolice de unire cu România. Cea care a dat startul acestui val de patriotism este localitatea Parcova din nordul Republicii Moldova. Spre mirarea tuturor, iniţiativa a fost preluată rapid pe întreg teritoriul ţării, astăzi fiind semnate peste 90 de declaraţii de unire, numărul lor crescând de la o zi la alta. Cum a auzit preşedintele tuturor neunioniştilor despre această iniţiativă, a şi apărut la o emisiune a unui post TV afiliat Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, unde a continuat tirada ameninţărilor în adresa primarilor care au semnat declaraţii simbolice. Acesta a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru o şedinţă pe a cărei ordine de zi se va regăsi subiectul privind declaraţiile semnate de mai multe localităţi pentru Unirea cu România. Nici până în ziua de astăzi preşedintele nu s-a putut opune voinţei poporului, aceea de a se uni simbolic cu Patria Mamă. În cadrul aceleiaşi emisiuni, Igor Dodon a precizat că „unii se consideră români”, însă ei sunt o „minoritate micuţă, majoritatea ne considerăm moldoveni” (?!?). Spusele preşedintelui tuturor şochează prin absurditatea lor:

„Eu vă stimez că sunteţi o minoritate în Republica Moldova, vă stimez opinia, dar asta nu înseamnă că voi trebuie să vă suiţi în cap la noi. Noi ce să facem în cazul ăsta, noi ceilalţi 70-80% din moldovenii din Republica Moldova care suntem categoric împotriva la astfel de procese. Voi înţelegeţi unde ne împingeţi?”.

Mă întreb cu tristeţe, oare cum s-a ajuns ca românii să fie numiţi minoritate pe pământ românesc?

Natalia ZGHEREA

Articole din aceeasi categorie