UDMR nu iese din cuvântul lui Viktor Orban

Cel de al 14-la Congres al UDMR desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj-Napoca a arătat încă o dată că Uniunea nu prea e interesată de problemele maghiarilor din România şi că tot ce face este să se conformeze agendei ce i-a fost trasată la Budapesta de către FIDESZ şi Viktor Orban.
Dovadă în acest sens sunt obiectivele propuse în cadrul lucrărilor acestui congres. Participanţii la reuniunea de la Cluj au stabilit ca maghiarii din România să folosească drept simboluri imnul secuiesc, steagul secuiesc şi imnul Ungariei. „Simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare, este tricolorul roşu-alb-verde. Noi considerăm simbolul naţiunii maghiare simbolul nostru. Simbol naţional este considerat mai departe steagul secuiesc şi simbolul soarelui şi al semilunii. Un alt simbol naţional este imnul secuiesc, text Gyorgy Csanady’’, şi-au explicat liderii UDMR decizia legată de simboluri. O altă hotărâre luată în cadrul Congresului a vizat asigurarea unui „viitor maghiar în Transilvania”. „Există şi viitor maghiar în Transilvania, prin urmare, ne propunem să facem planuri pe termen lung’’, s-a transmis de la tribuna Congresului, arătându-se că „Transilvania va fi din ce în ce mai liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste”. Dacă cineva crede că aceste teme aparţin UDMR se înşeală. Primul care a vorbit în cadrul congresului UDMR de la Cluj-Napoca despre dreptul ca maghiarii să-şi folosească simbolurile a fost vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. Acesta s-a referit chiar în deschiderea Congresului la „dreptul (maghiarilor-n.n) de a-şi folosi simbolurile – imnul şi steagul lor – atunci când vor’’.
Trebuie spus foarte clar: nu e vorba de interesele maghiarilor din România, ci de visul Ungariei Mari. Ca argument, vă amintesc că în toamna anului 2017, Viktor Orban, aflat într-o vizită privată la Cluj-Napoca şi Oradea, vorbea despre faptul că „maghiarii vor avea un viitor comun în Bazinul Carpatic”. Liderul FIDESZ aducea atunci în discuţie şi „programul de unificare naţională”, care a debutat în 2010 prin oferirea posibilităţii dublei cetăţenii etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei. De atunci, Budapesta s-a implicat nemijlocit în stimularea mişcărilor separatiste din Slovacia, Serbia, Ucraina şi în special din România, unde a avut ca principal partener în punerea în aplicare a acestui plan mârşav Uniunea condusă de Kelemen Hunor. Revenind la simboluri, liderii UDMR trebuie să ştie că în Constituţia României lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere şi că nu există niciun fel de interpretare. Astfel, la articolul 12 din Legea Fundamentală se precizează că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu’’. Tot Constituţia spune şi care este imul: „Imnul Naţional al României este „Deşteaptă-te române”. Prin urmare, folosirea oricărui alt steag sau imn contravine Constituţiei României. Bineînţeles că liderii UDMR ştiu foarte bine acest lucru. Numai că prin adoptarea steagului Ungariei ca steag propriu al UDMR, liderii acestei formaţiuni doresc pe de o parte să-şi arate dragostea faţă de Ungaria. Iar pe de altă parte, aceştia doresc să creeze cadrul de a nu mai fi obligaţi să arboreze Steagul României alături de cel al Ungariei. Ca să fie şi mai clar, odată cu arborarea steagului unui stat străin, legea impune să fie arborat şi Steagul României. Or, dacă steagul Ungariei va deveni şi steagul UDMR, nu va mai fi nevoie de arborarea Steagului României pentru că se va invoca faptul că a fost expus ca simbol al acestei formaţiuni politice şi nu ca steag al statului vecin.
Cât priveşte steagul „ţinutului secuiesc’’, e interesant cum se face ca un simbol inventat în 2004 poate să reprezinte o comunitate veche de 1000 de ani?!

Articole din aceeasi categorie