Trece sau nu trece?

Faptul că moţiunea de cenzură înaintată de Opoziţie împotriva Guvernului Dăncilă a strârnit un interes atât de mare la nivelul opiniei publice este explicabil. Lumea ştie că actualul guvern se află pe muchie de cuțit în ceea ce privește sprijinul parlamentar și că orice e posibil.
Liberalii se bat cu pumnul în piept că au 237 de parlamentari care au semnat moțiunea, ba mai mult, ar avea sprijinin și din partea altora care nu au semnat documentul. „Am mai avut foarte multe discuţii cu parlamentari care nu au semnat moţiunea de cenzură şi în momentul de faţă mai avem, pot să răspund, chiar angajamente de vot la moţiune din partea a încă 7 parlamentari. Ceea ce cred eu 237 cu 7, 244, că e un scor un pic mai confortabil”, explica recent liderul PNL Ludovic Orban. În același timp, reprezentanții PSD încearcă să transmită un mesaj de optimism, spunând că au convins în aceste zile mai mulți parlamentari care au semnat moțiunea să nu mai susțină planul Opoziției de a-i înlătura de la putere. Oricum, doar în urma votului de azi vom ști care e soarta Guvernului Dăncilă şi asta pentru că orice este posibil. Este posibil ca o parte dintre susţinătorii moțiunii să se răzgândească. Avem deja două exemple, chiar din Cluj: Cornel Itu şi Horia Nasra au anunţat că se reîntorc în PSD, după ce săptămâna trecută ne informau că părăsesc tabăra social-democraţilor şi se alătură formaţiunii Pro România. Însă, la fel de bine se poate întâmpla ca și unii dintre cei care până acum doreau ca Guvenrul Dăncilă să-și continue activitatea să-şi fi schimbat planurile.
Cert este însă că indiferent ce se va întâmpla astăzi criza politică din țară nu se va încheia prea devereme. Să vedem de ce. Dacă Guvernul Dăncilă va rezista, îi va fi dificil să-şi desfăşoare activitatea datorită majorităţii fragile pe care ar mai avea-o. Nici dacă moţiunea va trece lucrurile nu se vor simplifica. Şi asta pentru că ar fi foarte greu pentru PNL şi USR să treacă prin Parlament un guvern, deoarece nu deţin decât vreo 140 de parlamentari şi va fi dificil să mai atragă alţii până la „baremul” de 233, în condiţiileîn care Victor Ponta a anunţat deja că Pro România nu va vota un guvern format din cele două entităţi politice. De asemenea, nici UDMR nu este prea interesată să participe la guvernare, liderul deputaţilor acestei formaţiuni anunţând deja asta.
Aşa că vom avea parte în continuare de vremuri tulburi pe plan politic, cel puţin până după alegerile prezidenţiale.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie