Ţinem aprinsă Făclia

România traversează după 1989 cea mai lungă perioadă de democraţie din istoria sa, mai mare decât cea interbelică şi incomparabilă cu cea antebelică. În acest cadru de democraţie şi prosperitate, presa se află într-o continuă criză, cel puţin din 2005 încoace. Cu toate acestea, Adevărul de Cluj, devenit în 2007 Făclia, a reuşit să reziste şi chiar să-şi păstreze poziţia de lider al presei locale. Acest lucru a fost posibil datorită consecvenţei liniei editoriale imprimată de garda reprezentată de Ilie Călian, Valer Chiorean, Michaela Bocu, Radu Vida. Deşi am fost acuzaţi mereu că suntem ‚,conservatori’’ acest lucru s-a dovedit până la urmă principiul care ne-a menţinut în viaţă şi pe prima poziţie. Totodată, conservatorismul nostru a determinat loializarea unei largi pături de cititori cărora le câştigăm încrederea în fiecare zi, cu fiecare număr de ziar ieşit de sub tipar. De asemenea, încăpăţânarea cu care publicăm zilnic cel puţin o pagină de cultură într-un peisaj media unde această zonă este bagatelizată nu a făcut decât să ne aducă un număr constant de cititori de elită. Această perioadă nu a fost deloc simplă pentru ziarul Făclia.
Gândiţi-vă la un copil care abia învaţă să meargă și la evoluţia lui până la 30 de ani. Greşelile sunt inerente. Important este să învăţăm ceva din ele. Iar noi, echipa Făclia am ştiut să învăţăm de fiecare dată. Ne-am pierdut numele de Adevărul, dar nu ne-am pierdut renumele. Am fost nevoiţi să plecăm din spaţiul de pe strada Napoca ca urmare a unui proces de retrocedare, dar ne-am făcut un sediu mai frumos şi mai funcţional. Am redus numărul de pagini de la 16 la 12, dar am crescut numărul de pagini dedicat actualităţii locale. Pe de altă parte, 30 de ani reprezintă aproape o jumătate de viaţă. O parte din “garda veche“ nu mai este cu noi, dar sperăm că în fiecare zi ne dă bunul de tipar de undeva de sus. Aici, jos, o nouă generaţie de jurnalişti ţinem aprinsă Făclia.
În data de 23 decembrie 1989 apărea la Cluj, în tipar înalt, cu miros de plumb, cules linotip, primul număr din Adevărul. De atunci am intrat, pas cu pas în lumea noilor tehnologii: tehnoredactare computerizată, informatizarea redacţiei, transmiterea ziarului la tipografie prin internet etc. Cuvintele au fost şi rămân aceleaşi. Ele nu se schimbă în funcţie de suportul pe care apar, ci aparţin doar nouă, autorilor, care le punem în slujba dumneavoastră, cititorilor. Promitem ca lucrurile să rămână aşa şi peste 30 de ani, indiferent unde ne vom întâlni: pe hârtie, pe ecran de calculator, pe tabletă sau orice o mai fi să vină.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie