Temele europene, ocolite în campania pentru europarlamentare

Au trecut și Sfintele Paști, iar de acum bătălia partidelor politice românești pentru Parlamentul European ar trebui să intre în linie dreaptă. Spun „ar trebui”, deoarece forțele politice de la noi din țară par a fi preocupate de cu totul alte probleme decât cele care vizează viitorul Uniunii Europene, de modul în care ar trebui reprezentată România în legislativul european sau de obiectivele țării noastre în acest for.

Întâi, PSD. Principalul partid de guvernământ trece printr-o criză politică pe care și-a creat-o singur după ce a obligat trei miniștri să demisioneze. Miniștrii Rovana Plumb, Natalia Intotero și Tudorel Toader au părăsit Cabinetul Dăncilă, iar în locul lor au fost propuși Oana Florea, Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea. Numai că nici de această dată social-democraților nu le-au ieșit deloc calculele, deoarece președintele Iohannis le-a transmis că remanierea „este o farsă” și că nu acceptă propunerile făcute. Așa că PSD a fost nevoit să desemneze dintre membrii Guvernului trei interimari pentru a asigura o oarecare continuitate la ministerele rămase fără conducere. Deocamdată nu se știe ce plan are PSD pentru a readuce Guvernul la formula completă. Cert e că nu va fi deloc ușor pentru ei să-și impună noi miniștri. Mai întâi, pentru că varianta în care și-au pus mari speranțe, cea a reorganizării guvernamentale prin Parlament, pare a fi nefezabilă din cauză că PSD nu pare a mai avea suficiente voturi pentru a putea parcurge acest proces. Pe de altă parte, dacă se va merge pe remaniere, iar Viorica Dăncilă va veni cu alte propuneri pentru cele trei portofolii, este posibil să aibă din nou parte de refuzul președintelui Iohannis. Prin urmare, mari așteptări de la PSD de a aduce, săptămânile viitoare, în discuție teme europene nu putem avea, atât timp cât se frământă să scape de capcana pe care și-a întins-o singur.

Însă, nici partidele din opoziție nu s-au deranjat până acum să propună dezbateri serioase pe marginea marilor teme europene. PNL și USR se luptă să-și demonstreze unul altuia care stă mai bine în sondaje. Ba mai mult, după scandalul „afișelor otrăvite” din Cluj-Napoca, USR amenință PNL cu plângeri penale, ceea ce ar putea face ca războiul dintre aceste formațiuni să ajungă la un alt nivel, iar temele despre UE să lipsească din agenda acestora.

Câte privește UDMR, aici lucrurile sunt cunoscute. Uniunea va continua și în această campanie electorală să facă jocurile FIDESZ în Transilvania, și anume de a provoca și alimenta în mod fals o serie de tensiuni menite să mențină această parte a Europei într-o zonă a conflictului înghețat. UDMR nu este interesată să discute despre actualele teme europene, formațiunea condusă de Kelemen Hunor având o altă agendă, una trasată de la Budapesta și care, după cum bine se știe, nu se suprapune deloc cu cea europeană.

Dar cel mai mare sabotor a dezbaterii temelor europene este președintele Klaus Iohannis. Acum, când e nevoie mai mult decât oricând de intensificarea discuțiilor despre Uniunea Europeană și despre viitorul acesteia, Klaus Iohannis a ales să discute în campania electorală pentru europarlamentare despre „interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție” și despre „ interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele de Urgență direct la CCR”.

Așa că nu trebuie să ne mirăm dacă populismul și euroscepticismul vor câștiga teren în țara noastră și vom urma drumul Ungariei lui Viktor Orban și al Italiei lui Matteo Salvini privind raportarea la UE.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie