Telemunca

Folclorul nu iartă: „E lung pământul, ba e lat/ Se schimbă cercul în pătrat”. Nu iartă, zic, dar nici nu oferă soluţii.

Şi nu numai din cauza politicienilor.

Ei măcar au o scuză: doza suplimentară de populism, cu care îşi asigură votul naivilor. Şi o duc ca în basme, cumulând mai multe mandate şi strângând la puşculiţă o bună parte din safe-ul avuţiei naţionale. E drept însă că ei au inventat şi munca la… distanţă. Merg de marţi în Parlament şi pleacă de acolo joi. Restul e SMS, E-mail, WhatsApp şi alte drăcovenii ale vremurilor moderne.

Minivacanţele ne umplu peisajul şi fac ca seva sănătoasă a naţiei să slăbească şi, în loc de un tonus ridicat, să se instaleze lenea cea atotstăpânitoare. Se molipsesc de această dulce moleşeală până şi cei care, realmente, au nevoie de bani şi ştiu că altfel decât muncind, nu pot obţine nimic. Cu toate acestea se complac în a sta acasă, de cele mai multe ori consumând aerul rarefiat al nimicniciei. Alţii „muncesc” cu sârg: consumând. Ba timpul, ce nu se mai întoarce niciodată, ba materia, întrupată apetisant în mici, grătare şi alte beri vinoase.

Cică îşi trăiesc clipa!

Şi, din chiul în chiul, ajungem să nu ne mai dorim să trăim decât din ţâpurituri anemice, ştiind că „vrem o ţară ca afară” nu se realizează cu bagheta vrăjită doar de dorinţe, ci cu efort pe care, din păcate, nu mai suntem în stare să-l susţinem. Aşa că salarul mic, pensia de mizerie sau micile ciupeli nu fac altceva decât să mărească şi mai tare clivajul dintre noi şi semenii care, cu toată gena rea, au ales truda muncii şi binefacerile ei. Nu! Să nu credeţi în poveştile după care cei plecaţi în alte ţări se vor întoarce! Doar cei care preferă să lege liberele de duminici şi sâmbetele de sărbătorile legale şi concediile medicale pe şpagă nu-şi găsesc locul acolo unde munca adevărată şi susţinută le aduce bani, bucurii şi împliniri.

N-am putut să mă abţin şi să nu răbufnesc, când abia au trecut Sărbătorile Pascale (şi, între noi fie vorba, unii nici astăzi nu s-au apucat de lucru!), dar se vorbeşte deja de minivacanţă de 1 Mai, când tot omul sărbătoreşte Ziua muncii prin… nemuncă. Făcând punte peste libere, sâmbete duminici, şi alte zile mahmure ale săptămânii.

P.S: Există însă – fără nici o legătură cu ceea ce am spus mai sus – nişte prevederi legale, care permit munca de acasă. Cei interesaţi le pot consulta în MO nr. 0296 din 02 2018 sau pot să acceseze Legea nr. 81/2018, care reglementează activităţile de telemuncă. E cu totul altceva, credeţi-mă! Pe când cei care transformă roata în pătrat vor trăi o falsă telemuncă şi mereu se vor împotmoli în neputinţă şi lipsuri.

Frustrante, până la urmă.

Articole din aceeasi categorie