Stat versus privat, avantaje şi dezavantaje

Clinici de stat versus clinici private. Nicidecum o confruntare de genul celor sportive, ci mai cu seamă o problemă la fel de gravă precum coronavirusul. Ofertele clinicilor private apar la tot pasul, în vreme ce spitalele de stat nu reuşesc să facă faţă valului de pacienţi. Aceştia din urmă sunt puşi în situaţia de a alege între costurile mai reduse din spitalele de stat şi timpul de aşteptare, care este mai scurt la clinicile private. Gratuitatea atrage ca un magnet, dar ce facem în privinţa calităţii serviciilor? Trebuie să recunoaştem că sistemul sanitar privat s-a dezvoltat în ultimii ani şi racolează nu doar pacienţi, ci şi doctori bine pregătiţi. Caz în care, generalizând (şi vă rog respectuos să ţineţi cont de acest aspect, pentru a nu cădea în capcană cu capul în sus), spitalele de stat se pricopsesc cu ceea ce rămâne. Şi în general, ceea ce rămâne nu e de păstrat.

Diferențele dintre un spital public și seducătorul spital privat sunt evidente. Clinicile particulare sunt renovate, au canapele confortabile în sălile de aşteptare, reviste, camere de supraveghere şi oferă confort fizic și mental pacienţilor, pentru care timpul trece altfel. Condiţiile de aici se pot compara cu cele din majoritatea spitalelor occidentale. Uzăm de sintagma “lumea occidentală” pentru a sublinia standardul de viaţă ridicat în ţările vestice. Dar nu e musai ca şi gândirea occidentală să fie una sănătoasă, căci termenul este, din punctul de vedere al subsemnatului, destul de ambiguu. Revenind, deranjează pe de-o parte atitudinea frigidă din spitalele de stat şi atrage pe de altă parte amabilitatea personalului din sistemul privat, acesta din urmă stimulat de remuneraţia cel puţin decentă. Considerată indecentă în spitalele de stat. Sunteţi de-acord că atitudinea personalului medical faţă de pacient şi în egală măsură faţă de afecţiunea acestuia este esenţială pentru desfăşurarea actului medical şi moralul de cele mai multe ori zdruncinat al bolnavului.

Constatăm, nu fără suprindere, că lipsa resurselor financiare şi deopotrivă a asigurării private de sănătate determină mulţi români să opteze, de voie, de nevoie, la serviciile de sănătate din sistemul de stat, motivul nefiind greu de ghicit, respectiv serviciile oferite gratuit. Un sondaj printre clujeni, după modelul “Vox populi”, pe care l-am făcut deunăzi, privind calitatea serviciilor din cadrul sistemului sanitar românesc, i-a făcut pe mulţi să strâmbe din nas. Cu alte cuvinte, avem parte de două tabere, dar inegale, a mulţumiţilor, care-şi strigă satisfacţia într-o pungă, şi nemulţumiţilor. Şi, din nou, nu e greu de anticipat, că cea din urmă e mult mai numeroasă şi mai vehementă. Există o percepţie asupra măriei sale corupţia, nelipsită din sistem, întâlnită la diferite niveluri de asistenţă medicală în raport cu ceea ce înseamnă calificarea angajatului din sistemul public de sănătate. Departe de a fi un admirator al cifrelor, un simplu calcul matematic a evidenţiat următoarea realitate: aproximativ 80% din respondenţii care au apelat la serviciile medicale pentru diferitele probleme medicale s-au îndreptat spre unităţile sanitare de stat. Prin excludere, restul de 20% au accesat serviciile medico-sanitare private. Principalele două cauze sau motive sunt cele pe care deja le-am enumerat, lipsa resurselor financiare şi a unei asigurări private de sănătate. Spitalele de stat şi cele private ne apar ca două lumi diferite, iar între acestea se află pacientul, micul-mare perdant. Tocmai a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă adoptată marţi seara de către Guvern, care va permite cetăţenilor să îşi aleagă unitatea spitalicească care să le furnizeze serviciile de sănătate. Guvernul a introdus în OUG şi reglementarea conform căreia în spitalele publice nu li se pot cere pacienţilor sume suplimentare. Înţeleg că prin această OUG se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice şi, totodată, se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021. Deschiderea accesului „comercianţilor” la bugetul de stat prin care este finanţat sectorul public de urgenţă reprezintă un pas care va duce la reducerea finanţării sectorului public în favoarea celui comercial. Îmi este greu să înţeleg şi să accept care a fost caracterul de urgenţă al ordonanţei, fără analiza reală de impact şi fără dezbateri reale, luând măsuri fără precedent, care riscă să destabilizeze tot sectorul public de urgenţă, de la serviciile de ambulanţă până la SMURD şi UPU.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie