Soarta PSD sau soarta României?!…

Ilie CĂLIAN

CALIANPSD trăieşte momente extrem de dificile. După ce i-a fost decimată conducerea şi însuşi preşedintele partidului Victor Ponta, şi-a dat demisia din fruntea PSD – rămînînd, însă, prim-ministru, acum a mai primit o lovitură: respingerea proiectului legii de revizuire a Codului fiscal. E adevărat, între timp pare a se fi potolit disputa cu UNPR, însă au apă-rut disensiuni la nivelul conducerii PSD, în sensul că, după demisia lui Ponta, se pune problema nu doar a unui preşedinte interimar – deocamdată acest post este ocupat de Rovana Plumb -, dar şi a unui eventual nou preşedinte. Mai mult, Victor Ponta a declarat, la întrebarea unui ziarist, că ar fi dispus chiar să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru, dacă preşedintele Iohannis n-ar “forţa nota”, în stilul lui Băsescu, adică n-ar încerca să-şi impună “Guvernul Său”, al Majestăţii Sale Imperiale Iohannis. Exact în acest scop a apărut şi refuzul Imperatorului Iohannis de a accepta proiectul noii legi a Codului Fiscal.

Cu acest proiect de lege este o “poveste”. Ideile fundamentale fuseseră fixate încă de pe vremea guvernării USL. Însă nu doar liberalii au fost de acord cu principiile sale, ci şi “noii” liberali – adică “vechiul” PNL, împreună cu fostul PDL – au căzut de acord, în Par-lament, cu textul proiectului, după ce impuseseră, cu ameninţări, cîteva amendamente. Astfel, proiectul noului Cod fiscal a fost aprobat în mare veselie de parlamentarii Puterii, ca şi de cei ai Opoziţiei – doar cu două voturi împotrivă! A fost o performanţă parlamentară care ne-a dat iluzia că, atunci cînd este vorba despre interese fundamentale – se poate trece peste interese “mărunte” de partid.

Iată, însă, că – chiar după ce unii lideri ai “noului” PNL îi cereau fostului lor şef, preşedintelui Iohannis, să se grăbească şi să promulge legea – Majestatea Sa Imperială refuză, cu explicaţia, transmisă printr-un consilier, că noul Cod fiscal prezintă anumite pericole – anume, că se apropie de un deficit de 3%. Imediat, toată morişca “noului” PNL se mişcă invers: ceea ce votaseră în unanimitate nu mai e bun! Nu sînt specialist în conceperea bugetului statului – după cum specialist nu este nici Iohannis şi nu sînt nici majoritatea “noilor” PNL-işti. Dar mă întreb: după ce a fost discutat acest proiect şi părea acceptabil, rămîne adoptarea lui la îndemîna unui “geniu” al finanţelor publice?! Nu că n-ar fi posibil ca toti ceilalţi să fi greşit. Dar însuşi Iohannis fusese pînă acum de acord cu el. Cine i-o fi deschis mintea profesorului de fizică din Sibiu?!
Reproşul deficitului de 3% nu este valabil. În primul rînd, pentru că nu depăşeşte 3%, procent acceptat în UE. În al doilea rînd: de ce noi trebuie să respectăm acest 3%, iar alte ţări – mari! – din UE nu se sinchisesc de el?!

Victor Ponta a scris pe Facebook cîteva fraze extrem de impor-tante pentru înţelegerea momentului. (Precizez că sînt întrutotul împo-triva sistemului pe care-l practică, în ultima vreme, preşedintele, primul ministru, unii miniştri sau lideri de partid – de a comunica Ţării gînduri importante prin reţelele de socializare, în condiţiile în care există sistemul instituţionalizat al comunicării oficiale şi purtătorii de cuvînt.) Afirmă primul ministru Ponta că decizia preşedintelui Iohan-nis de a respinge proiectul noului Cod fiscal este fie “o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului şi a ţării cu orice cost (ceea ce făcea şi Traian Băsescu, indiferent de consecinţele negative)”, fie “o decizie luată înafara României şi împotriva intereselor României, pe care dl Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc (ceea ce nici măcar Traian Băsescu nu ar fi făcut vreodată”). Afirmaţia este extrem de gravă şi trebuie să o “citim” într-un context mai larg. Mai exact, începînd cu minunea ştiinţifico-fantastică prin care s-a reuşit răsturnarea opţiunilor electorale în favoarea lui Iohannis la alegerile prezidenţiale, dar şi cu modul în care, în ultima vreme, lucrează aşa-zisul “Binom SRI – DNA”.

În acest context, se naşte firesc o întrebare: insistenţa cu care se caută căi pentru scoaterea coaliţiei PSD de la guvernare e doar un moft politic, al “noului” PNL şi fostului său şef, Iohannis – sau pre-siunea unor interese străine, care nu doresc o dezvoltare “prin noi înşine” (motiv pentru care a şi fost desfiinţat PNL “vechi”, ca purtător al doctrinei capitalului autohton)?! Altfel spus: e în joc soarta unui partid (PSD) sau soarta României (după ce alt partid, “vechiul” PNL a fost eliminat din viaţa politică)?!

Articole din aceeasi categorie