Se schimbă lumea!

Într-un studiu publicat acum câteva zile, Institutul de Statistică din România ne spune că, în 2018 71% din totalul orelor de muncă din 12 industrii era realizată de oameni.
Înfricoşătoare cifră !
Tocmai din acest motiv, m-am oprit din lectură. Restul ? a venit firesc întrebarea. Gândul nu m-a putut duce decât la automatizări. La rolul tot mai devastator al maşinilor în viaţa noastră. A confirmat acest lucru şi continuarea lecturii studiului. Polizând, rece şi distant că :
… acţiunea continuă.
Iar în 2022, ne spune acelaşi studiu, ponderea realizărilor de bunuri industriale de către oameni va fi de 58 %. O scădere dramatică, în favoarea maşinilor, electronicii şi roboţilor ! Doar restul de 42% rămân pe … mâna oamenilor.
Sigur că aceste studii, realizate cu cea mai mare rigoare ştiinţifică au darul de a informa, în primul rând, pentru ca mai apoi, să ni se ofere şi nişte soluţii pentru rezolvarea problemei. Pentru că, realmente, progresul ştiinţific a început să fie o gravă problemă socială, economică şi politică.
Aşadar :
Va fi nevoie de o reconversie a forţei de muncă, de orientare spre acele domenii care ori sunt mai puţin « atacate » de invenţiile şi inovaţiile revoluţiilor tehnice şi ştiinţifice succesive, ori « calificarea » în acele domenii în care eficienţa tehnologiilor nu dau randament decât cu prelungirea citoplasmatică a fiinţei. Am folosit a doua variantă a semnelor citării pentru că – vedeţi dumneavoastră ! – cele două metode sugerate întâmpină oareşce probleme. E foarte uşor să ceri recalificarea în cazurile individuale şi, sigur, cu o marjă de îngăduinţă în ceea ce priveşte capacitatea individului, vârsta etc. Şi deosebit de dificil, când e vorba de mase mari de oameni ! Pe de altă parte, atacurile la adresa fiinţei aduc traume în exercitarea muncii şi eliberarea de chemarea ancestrală de a face ceva după capacitate, putere de înţelegere, experienţă etc.
Evident că omenirea nu se poate opune progresului ştiinţific. Şi nici nu are mijloace de a pune frână la goana nebună după profit maxim, eliminarea costurilor colaterale, stingerea conflictelor şi nevoilor umane…
Dar :
Ducă-se-pe-pustii toată tehnologia, dacă nu foloseşte decât amplificării stresului cotidian ! Spun asta pentru că nu numai producţia materială este afectată, ci şi cultura, scrisul, cititul… Ceea ce, să recunoaştem, dă fiori şi celor mai temperate gânduri despre viitor.

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie