Şansa lui Băsescu: compromiterea oricărui alt politician

ILIE CĂLIAN

CALIAN„Piatra” aruncată în lacul politicii româneşti de către Traian Băsescu – ameninţarea sa că ar putea fi nevoit să dezvăluie numele unui candidat la Preşedinţie care este ori a fost ofiţer sub acoperire – continuă să facă valuri. De fapt, preşedintele ţine cu orice preţ să facă valuri, astfel că o parte dintre cei posibil a fi vizaţi (aliaţii PNL-PDL) ar putea ajunge să-l cheme pe Băsescu să dea explicaţii unei comisii parlamentare. Băsescu a reluat povestea, îmbrăcînd-o în ambalajul patriotic a marii sale griji pentru perspectiva ţării, care nu poate accepta să aibă un preşedinte care să fie comandat din umbră de vreun “serviciu”. Deocamdată, SIE a anunţat Parlamentul că nu are agenţi sub acoperire în Guvern, în Parlament şi nici în rîndul magistraţilor şi procurorilor. O afirmaţie similară ar fi făcut şi SRI.

Traian Băsescu a făcut o nuanţare: el nu poate da o dovadă scrisă, pentru că nu a primit vreo semnalare anterior – dar şi dacă ar fi primit-o, ar fi trebuit să tacă. Mai exact: cineva ar putea să fi fost înainte ofiţer sau agent “acoperit”, dar astăzi să nu fie, iar, pe de altă parte, el, Traian Băsescu, nu poate face nimic pentru a lămuri lucrurile. Ar trebui, însă, ca acel candidat care este sau a fost ofiţer/ agent “acoperit” să se autodemaşte. Ce putem înţelege din asta? Că, prin oamenii săi, preşedintele ar putea începe o campanie de denigrare a unui candidat la Preşedinţie, populaţia urmînd să creadă că tot ce se spune este real, însă legea nu-i permite lui Traian Băsescu ori acoliţilor lui să ofere vreo dovadă.

Pînă acum se credea că – după afirmaţia sa, că nu ar fi fost informat că ar exista asemenea persoane în Guvern şi Parlament – se credea că ţinta sau insinuărilor sale ar fi ori Klaus Iohannis, ori Monica Macovei. Desigur, în cazul primului s-ar putea lansa şi o altă – tot nedovedită – acuză, că ar fi agent străin. Iar în cazul Monicăi Macovei s-ar putea discuta despre trecutul ei de procuror în timpul regimului comunist. Totuşi, formulările ambigue pot să trimită către oricine, de vreme ce, pe de o parte, SRI şi SIE se referă la actuali ofiţeri/ agenţi sub acoperire şi nu la foşti – în timp ce Băsescu pare să “apese” acum pe pedala “foştilor”. Pe de altă parte, SRI şi SIE nu sînt singurele “servicii”. Astfel că, pînă la urmă, s-ar putea ca nici Iohannis, nici Macovei să nu fie vreuna dintre ţintele lui Băsescu – şi nici alţii mai puţin importanţi -, ci Ponta. E adevărat, Victor Ponta este prea tînăr pentru a fi fost, ca procuror, ofiţer sub acoperire înainte de 1989 – dar s-ar putea arunca asupra lui bănuiala că ar fi fost racolat imediat după terminarea facultăţii şi apoi fie abandonat, fie lăsat “în adormire”.

Pe de altă parte, dinspre gazetarii băsişti vin teorii halucinante. Unul dintre aceştia afirmă că Iohannis are “probleme” şi deja Alianţa Creştin-Liberată caută alt candidat în locul lui, sau îl va înlocui: “Oricum ar fi, omul e out”. Un alt gazetar iubitor de Băsescu are, simultan, două teorii. Conform uneia, “La sugestia americanilor şi cu sprijinul serviciilor, se încearcă scoaterea din joc a lui Klaus Iohannis, suspectat de a fi ofiţer al serviciului secret german. Cum acest motiv nu poate fi invocat public, se foloseşte motivul ofiţerului sau al fostului ofiţer al unui serviciu secret român”. Dar acelaşi gazetar, în acelaşi ziar, din aceeaşi zi, lansează şi dezvoltă amplu o cu totul altă teorie: că “Traian Băsescu e în război cu SRI şi SIE” şi doreşte să-i compromită pe conducătorii actuali ai acestora (care deja şi-ar fi întors ochii de la el, gîndindu-se la viitorul şef), sugerînd opiniei publice că “serviciile” doresc să conducă din umbră România.

Nu ştiu care din acestea – şi cine ştie ce alte teorii – este cu adevărat corectă. De exemplu: nu cumva cei doi gazetari încearcă să creeze o perdea de fum, cu mai multe tipuri de fumigene, pentru a nu vedea noi adevăratele intenţii ale lui Băsescu?! Adică nu cumva obiectivul acestora este, de la bun început, compromitea singurilor candidaţi cu şanse la Preşedinţie, pentru a “îndruma” anumiţi alegători către Elena Udrea?! Dacă, prin absurd (după sondajele de opinie), Ponta n-ar intra în turul doi, ar concura protejata sa şi primarul Sibiului – care este deja destul de compromis. Şi chiar dacă ar cîştiga Ponta, compromiterea “temeinică” a lui Klaus Iohannis şi în subsidiar (au imediat după el) a lui Vasile Blaga ar lăsa pîrtie pentru preluarea conducerii întregii Opoziţii de către singura şefă de partid necompromisă şi, apoi, de Băsescu însuşi…

Articole din aceeasi categorie